Sazby DPH se nesníží, sněmovna zamítla návrh Senátu

Praha – Koaliční poslanci ve sněmovně již v prvním čtení podle očekávání smetli ze stolu senátní návrh na snížení sazeb daně z přidané hodnoty na 10 a 17,5 procenta. Senátoři zároveň chtěli pomocí novely přesunout do nižší sazby DPH například knihy nebo pomůcky pro zdravotně postižené. Předkladatel návrhu, senátor ČSSD Marcel Chládek, přišel dnes také s kompromisním návrhem na zavedení třetí sazby daně na vybrané položky. Ani s tím ale neuspěl.

Chládek předložil novelu v Senátu už před rokem. Do sněmovny doputovala loni v červnu. Vládní poslanci ale koncem roku schválili daňový balíček, který DPH naopak zvýšil, a to o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Jan Husák (TOP 09), člen Hospodářského výboru PS:

„Koaliční poslanci nemohou hlasovat pro toto snížení, protože není v souladu s fiskální strategií vlády. Vláda přistupovala ke zvýšení DPH s plnou odpovědností a považuje tuto úpravu za únosnou pro naši společnost.“

Marcel Chládek (ČSSD), senátor:

„ČSSD se s tímto nechce smířit. Připravíme další návrh.“

Chládek dnes apeloval na poslance, aby novelu alespoň propustili do dalšího projednávání, kde by se upravila s ohledem na již schválenou změnu zákona. ČSSD například chtěla v dnešní zamítnuté novele přeřadit do snížené sazby DPH knihy, učebnice, tiskoviny, potřeby pro zdravotně postižené a pro zdravotní a sociální péči o děti a seniory. Chládek dokonce hovořil o zavedení třetí sazby na tyto vybrané položky. Opozice návrh zdůvodnila potřebou zmírnit sociální dopady vyšších sazeb DPH schválených koncem roku 2012.

Po zamítnutí návrhu Chládek hlasování označil za „smutné“ a za „frašku“, zpravodaj podle něj vůbec nevěděl, o čem mluví. Řekl také, že v návrhu byly cíleně komodity, které mohla koalice podpořit. Svým hlasováním prý vládní poslanci dali najevo, že „nechtějí podpořit ani českou kulturu, ani sociálně slabé a postižené“.

Senát se pokusil zachovat sazby na loňské úrovni již jednou, a to ve vládní novele zákona o DPH, která se sazeb netýkala a zaváděla například elektronická přiznání k dani. Sněmovna odmítla i tento pozměňovací návrh z dílny horní komory.

Rozhovor s Janem Husákem (zdroj: ČT24)