Skandál s koninou: Brusel vyzval státy EU, aby náhodně testovaly maso

Brusel - Evropská unie zareaguje na rozšiřující se skandál koňského masa v mražených výrobcích. Na jednání ministrů zemědělství aférou zasažených států v Bruselu byl představen „intenzivní monitorující plán“. Všichni členové byly požádání, aby další tři měsíce prováděli namátkové testy. Neformální schůzku svolalo Irsko. Stopy koniny se našly v potravinách v Irsku, Británii, Francii a nově pak Německu. S ministry se sešel i eurokomisař pro zdraví Tonio Borg. Podle některých informací mohlo maso pocházet z polských nebo rumunských jatek. Obě země to ale popírají.

V Bruselu se konala schůzka odpovědných ministrů zemí Evropské unie, kteří kvůli skandálu projednávali další postup. Francouzský prezident François Hollande zaměňování masa označil za „vážnou záležitost“ a ocenil připravenost ministrů přistoupit k sankcím. „Je to celoevropská záležitost, která potřebuje celoevropské řešení,“ konstatoval irský ministr zemědělství Simony Coveney. „Někdo prodává koňské maso místo hovězího a vydělává tak peníze podvodným způsobem,“ zdůraznil ministr.

Borg následně prohlásil, že by měl fungovat samostatný program náhodných testů koňského masa, který by odhalil případnou přítomnost fenylbutazonu, léku proti zánětům, který se používá u koní. Lék se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso je určeno k lidské spotřebě. Borg rovněž vyzval Evropskou komisi k rychlejší přípravě plánu označování produktů z hovězího, které by uvádělo, odkud maso pochází.

Tonio Borg, eurokomisař pro zdraví:

„Do této chvíle nemáme náznaky, že by to ohrožovalo zdraví lidí. Místo toho to řešíme jako případ podvodného užití etiket, kterým se chtěl někdo obohatit. Vyšetřování ve všech zemích bude koordinovat Europol.“

Lasagne s nepřiznaným podílem koniny podle všeho obdržel nejméně jeden obchodník ze západoněmecké spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Německé úřady dostaly informaci o podezřelé dodávce zboží přes evropský systém včasného varování.

Případ se do médií dostal v polovině ledna, kdy několik supermarketů ve Velké Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského. To ale nebylo na etiketě deklarováno a zákazníci neměli ani ponětí, že si kupují koňské místo hovězího.

Bohumil Vostal, zpravodaj ČT, Brusel:

„Nejde zatím o ohrožení zdraví, ale o vážné ohrožení důvěry spotřebitelů v potraviny. Účelem schůzky v Bruselu je ujistit spotřebitele, aby hysterii nepodléhali a nabyli dojmu, že na celoevropské úrovni se s aférou něco dělá.“

V minulých dnech se přítomnost koňského masa objevila v lasagních, které se prodávaly ve více evropských zemích, například ve Francii a Velké Británii. Z pultů prodejen je následně stáhly i supermarkety v Irsku a Švédsku.

Podle některých hlasů mohlo koňské maso pocházet z Polska nebo Rumunska. Obě země to ale zpochybnily. Podle eurokomisaře pro zdraví jsou všechny země, kudy maso prošlo, v podezření. Vyšetřují se nyní značky, jatka i dodavatelé. Britská policie už provedla razii na jatkách na severu Anglie a v jednom zpracovatelském závodu ve Walesu. Oba provozy pak byly kvůli podezření zavřeny. „Je absolutně šokující, že jsme našli takovou praktiku právě ve Velké Británii,“ řekl tamní ministr životního prostředí Owen Paterson.

V Česku inspektoři výrobky stále mapují. Výsledky bude znát Státní zemědělská a potravinářská inspekce do tří týdnů. V pořadu Interview ČT24 to řekl její ředitel Jakub Šebesta. Vzorky teď analyzují externí laboratoře. „Zatím nebylo prokázáno, že se jedná o potravinu, která by byla zdravotně závadná, ale každopádně se jedná o falšování a záměnu surovin - a tam může být sankce do výše tří milionů korun,“ doplnil Šebesta.

„Výrobce je postižitelný dozorovými orgány České republiky tehdy, pakliže působí v České republice. Pakliže je to subjekt zahraniční, my ten subjekt předáváme,“ prohlásil mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Filip Sajler, šéfkuchař:

„Už je to přece jen domácí mazlíček a úplně se to na ten jídelníček nehodí. V Česku ale tradice koňského masa je, v Česku se koňské maso konzumovalo - i se konzumuje, ale to procento bude velmi malé.“