Podle Sobotky vláda zlikvidovala úřady práce

Praha – Vláda svou politikou podle opozice zdevastovala úřady práce. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Úřady podle něj nevytvářejí programy na podporu zaměstnanosti a počet lidí bez práce roste. Premiér Petr Nečas oponuje tím, že zaměstnání poskytují hlavně soukromé firmy, a ne úřady práce. Nezaměstnanost v Česku v lednu přesáhla hranici 10 procent a dostala se tak na nejvyšší míru od roku 1993.

Investice do silnic, zateplení veřejných budov a efektivní operační programy jsou opozičním receptem na boj s nezaměstnaností. Chytrými investicemi chce získat až dvacet miliard korun. „Pokud se bavíme, kde bychom mohli vzít peníze na podporu zaměstnanosti, pak na prvním místě jsou peníze z EU. Na ty se musíme zaměřit. Jiné peníze k dispozici nemáme,“ uvedl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Míra nezaměstnanosti v jednotlivých krajích
Zdroj: ČT24

Vláda nemá v ruce nic, čím by mohla podpořit zaměstnanost, míní Sobotka

Podle ČSSD je na vině taky špatné fungování úřadů práce, které nevytvářejí programy na podporu zaměstnanosti. „Vláda má omezené zdroje. Ale mnohem horší je, že si sama vyrazila z ruky nástroj aktivní politiky zaměstnanosti tím, jak i pan premiér nechal řadu měsíců devastovat úřady práce ze strany pana Drábka a pana Šišky. Ti tam nepřišli proto, aby zlepšili zaměstnanost. Přišli tam proto, aby si některé firmy vydělaly na zakázkách v oblasti informačních technologií,“ řekl Sobotka.

„Loni nám významně klesaly reálné příjmy a reálné důchody, propadal se průmysl a stavebnictví. Jsme v nejdelší recesi od roku 1997 a vláda na to nenašla žádnou adekvátní reakci a teď jenom sleduje, jak rostou čísla nezaměstnanosti.“ Lídr ČSSD proto od vlády žádá jasný plán aktivní politiky zaměstnanosti, který by nestál jenom na frázích.

Úřady práce osleply

Sobotka se také pustil do vládního způsobu snižování administrativní zátěže, přesněji řečeno zrušení povinnosti hlásit úřadům volná pracovní místa. „To je absolutní nesmysl. Firmy přestaly hlásit úřadům práce volná pracovní místa a úřady práce tak do značné míry osleply. Nový informační systém, který zavedl pan Drábek, znamená, že vláda nemá dostatek aktuálních dat o struktuře nezaměstnanosti v jednotlivých regionech.“

S výtkami ale vláda nesouhlasí, aktivní politika zaměstnanosti je prý nadále součástí programu koalice. „O zaměstnanosti nerozhodují úřady práce, ale soukromé firmy a podmínky, ve kterých se pracovní příležitosti vytváří,“ opáčil Nečas. Proto se chce kabinet zaměřit zejména na podporu soukromých firem.

Bohuslav Sobotka a Petr Nečas v OVM
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Nečas uvažuje o daňovém moratoriu

Podle premiéra musí mít firmy podmínky pro vytváření pracovních míst, což by jim měla mimo jiné zajistit daňová stabilita: „S tím souvisí i moje myšlenka daňového moratoria, to znamená dva roky nehýbat s daněmi a vytvořit podmínky pro větší stabilitu podnikatelského sektoru. Musíme také snížit administrativní zátěž.“

Pro zaměstnanost bude podle něj klíčová i podpora exportu. Politici i odborníci se shodují, že na něm bude v následujících letech záviset síla české ekonomiky.