Bulharsko se pustilo do odebrání licence ČEZu

Praha - Bulharský energetický regulátor DKEVR nakonec spustil řízení k odebrání licence distribuční firmě ČEZ Bulgaria. Svůj krok chce pak zdůvodnit ve středu. Premiér Petr Nečas čeká, že Bulharsko ve sporu s ČEZem dodrží své mezinárodní závazky i úmluvu o ochraně investic. Podle něj je problém s vysokými účty za elektřinu zpolitizovaný a výroky bulharských představitelů vůči ČEZ označil jako nestandardní. Analytik Karel Kabelka se domnívá, že by ČEZ podle nejčernějšího scénáře mohl ztratit až 15 miliard korun.

Nečas si chce o situaci promluvit také s generálním ředitelem ČEZu Danielem Benešem. Skupina ČEZ se totiž v Bulharsku ocitla ve složité situaci, když bulharský energetický regulátor DKEVR spustil řízení k možnému odebrání licence distribuční firmě ČEZ Bulgaria. Kvůli nesrovnalostem při zadávání veřejných zakázek navíc tamní prokuratura ČEZu udělila symbolickou pokutu. Stránky bulharské pobočky následně napadli a vyřadili hackeři. 

„Bylo rozhodnuto o zahájení procesu odebrání licence ČEZ,“ prohlásil bulharský regulátor. Důvody, proč se tak regulátor rozhodl učinit, zatím nebyly zveřejněny. Podle bulharské prokuratury ČEZ „systematicky porušoval“ pravidla a odebrání licence si zaslouží. Česká energetická skupina ČEZ jakákoli pochybení, kvůli kterým by o licenci mohla přijít, ale odmítá.

Analytik Karel Kabelka na serveru iHNned.cz ale zdůraznil, že hrozbu odebrání licence vidí jako reálnou. Podle nejhoršího scénáře by to pro ČEZ znamenalo ztrátu 12–15 miliard korun. „Zatím mluvíme o tom nejhrozivějším scénáři, kdy pokud by opravdu došlo k absolutnímu zmaření té investice, tak se můžeme pohybovat v těchto částkách. Nicméně tuhle variantu považujeme za v tuto chvíli nepravděpodobnou a věříme, že k nějaké dohodě dojde. Myslím, že je v zájmu obou stran, aby ta dohoda byla uskutečněna,“ uvedl v Událostech, komentářích.

O odebrání licence ČEZu nejdříve informoval bulharský premiér Bojko Borisov, a to po několika týdnech protestů proti vysokým účtům za elektřinu. Nečas ovšem označil takový výrok za nestandardní.

Bulharský energetický regulátor DKEVR musí učinit dvě rozhodnutí. Nejprve musí schválit spuštění celé procedury, tedy toho, zda se bude licencí zabývat, což podle všeho již učinil. Poté regulátor posoudí, zda licenci odejme, nebo řízení ukončí.

Odebrání licence ČEZu nebude tak jednoduché

Borisov přitom kolem poledne uvedl, že ČEZ přijde o licenci během několika hodin. Bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev pak zdůraznil, že je to složitý proces: „Nemůžu komentovat, zda a kdy bude ČEZu odebrána licence, protože je to v pravomoci regulačního úřadu.“ Ministr dodal, že odebrání licence je proces, a ne jediný krok.

Vláda v Sofii tak ustupuje tlaku ulice. Skokové zdražení energií totiž ukrajuje podstatnou část rodinných rozpočtů. Hněv veřejnosti se od distributorů rozšířil i na vládu. Půl roku před volbami volají lidé po její demisi. „Premiér je ochotný obětovat kohokoli, aby zachránil svoji pozici,“ míní analytik Charalan Alexandrov.

Petr Nečas:

„Očekávám, že Bulharsko jako člen Evropské unie bude dodržovat mezinárodní závazky, evropské právo i vlastní zákony včetně těch, které se týkají ochrany zahraničních investic. O nastalé situaci budu mluvit s generálním ředitelem ČEZu (Danielem Benešem), stejně jako budu chtít slyšet od bulharských představitelů důvody, které je vedly k takto bezprecedentnímu kroku.“

Tváří v tvář rozzuřeným davům sáhl premiér Borisov ještě pro jeden trumf. Mluví o snížení cen elektřiny. V Bulharsku se teď zčásti opakuje scénář z Albánie. Stát tam do cen i působení pobočky ČEZu výrazně zasahoval a nakonec mu licenci sebral. Lidé z firmy přitom ještě před několika dny odmítali, že by se něco takového mohlo stát i v Bulharsku.

„Platí zde pravidla, která Bulharsko jako člen EU musí dodržovat, takže si nedokážu představit podobný scénář jako v Albánii,“ říká výkonný ředitel bulharské pobočky ČEZu Petr Baran.

Kuba: Bulharsko jako člen EU postupuje bezprecedentně

„Ta situace pro nás je samozřejmě velmi alarmující, a to především z pohledu toho, že Bulharsko jako člen Evropské unie v tomto z našeho pohledu postupuje naprosto bezprecedentně,“ uvedl také ministr Kuba, když se v Bruselu účastnil jednání ministrů odpovědných za konkurenceschopnost.

Podle Kuby nelze zatím předjímat, co by ztráta licence mohla znamenat pro ČEZ a hlavně pro stát. Ministr podotkl, že situaci už konzultoval s vedením českého energetického gigantu.

Kalousek: Ministr obchodu nemá oprávnění se za ČEZ vyjadřovat

Ovšem ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že Kuba nemá oprávnění vyjadřovat se za ČEZ. Kalousek připomněl, že firma má své orgány, představenstvo a dozorčí radu, a též svého akcionáře, kterým je většinově ministerstvo financí.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš
Zdroj: ISIFA/VLP

ČEZ tak v Albánii a Bulharsku sklízí hořké plody snahy stát se největší energetickou skupinou ve střední a východní Evropě. Předchozí vedení společnosti investovalo v zahraničí 100 miliard korun. Chuť a peníze jim tehdy dodala vysoká cena elektřiny na energetické burze.