Europoslanec Fajmon interpeloval v Bruselu kvůli ČEZu Evropskou komisi

Brusel - Europoslanec Hynek Fajmon v Bruselu interpeloval Evropskou komisi ve věci situace společnosti ČEZ v Bulharsku. Komisi pokládá dvě otázky - zda považuje postup bulharského regulátora za legální z hlediska evropského práva a jak bude komise v této věci postupovat. Podle nastupujícího prezidenta Miloše Zemana by měl kabinet Petra Nečase (ODS) pozici ČEZu hájit, a to i přesto, že je bulharská vláda v demisi. Naopak ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se domnívá, že je potřeba počkat až na vládu novou.

Europoslanec Hynek Fajmon se k celé věci vyjádřil slovy: „Chápu, žže bulharská energetika je v nezáviděníhodné situaci. Za prvé museli Bulhaři při svém vstupu do EU uzavřít několik bloků své jediné jaderné elektrárny, a za druhé elektřinu prodražžují nesmyslné zelené dotace. Za to ale Česká republika ani ČEZ nemůžže, a my musíme udělat všše, abychom obhájili našše ekonomické zájmy.“

Do Bruselu dnes také přiletěl jeden z nejvýše postavených manažerů ČEZu - důvod je jasný, firma začala bojovat za ochranu svých bulharských investic i na půdě Evropské unie. Bulharsko hrozí, že firmě odebere licenci. Energetický gigant spouští svou kampaň přímo u eurokomisaře pro energetiku. V Bruselu chce také jednat s evropským energetickým regulátorem.

Zeman vyzývá vládu k zásahu ve prospěch ČEZu

„Každá rozumná vláda hájí zájmy svých podniků. Co se týče Bulharska, tak i vláda v demisi je vláda. A je třeba jednat s jakoukoli vládou,“ uvedl budoucí prezident. Podle Zemana se někteří čeští politici tváří, že nevědí, co jsou národní zájmy. „Měli by využít všech kontaktů na Evropskou unii, využít arbitrážních mechanismů, ale kromě toho přistoupit i k bilaterálním jednáním,“ dodal.

„Česká diplomacie je velmi aktivní. Už předevčírem pan velvyslanec Povejšil zde v Bruselu na DG Energy představil jakési komuniké, jakousi nótu, ve které vysvětlil ty největší problémy,“ řekl Ivo Hlaváč, ředitel Public Affaires ČEZ.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se situací zabývá ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Sofii. Je podle něj třeba počkat na novou bulharskou vládu, do jejího jmenování nemá jednání smysl. Schwarzenberg jednal i se svým bulharským protějškem Nikolajem Mladenovem, ale poznamenal, že jednání podobného typu mají být diskrétní a zveřejňovány by měly být až jejich konkrétní výsledky. Zdůraznil nicméně, že česká diplomacie v této věci, ale také při řešení problémů české energetické firmy v Albánii „pracuje na plné obrátky“.

Velvyslanec Martin Povejšil:

„Česká republika na úrovni vlády upozornila na události spojené se společností ČEZ v Bulharsku členy Evropské komise, jmenovitě komisaře pro energetiku Oettingera, komisaře pro hospodářskou soutěž Almuniu a komisaře Füleho. Obdobně byli informováni komisař pro obchod De Gucht, komisař pro vnitřní trh Barnier. Záležitosti se dále na evropské půdě v Bruselu věnoval první náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR Jiří Schneider. Zapojena je samozřejmě česká diplomacie, byť každý její krok není a nemůže být v mediích viditelný.“

ČEZ v Bulharsku
Zdroj: ČT24

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je právě na ČEZu, aby vyvrátil výtky bulharského regulačního úřadu. „Pokud se ukáže, že to správní řízení neprobíhá fér, pak je situace, kdy tam má vstupovat vláda,“ řekl. Česká vláda chce podle něj jen zajistit, aby správní řízení nebylo politizováno. Kuba o celé situaci jednal s bulharskou chargé d'affaires v Praze.

Firma ČEZ navzdory komplikacím musí elektřinu dál distribuovat. Činnost běží normálně. Určitě ne na vrcholné úrovni, ale běžní zaměstnanci plní pracovní povinnosti bez ohledu na vnější okolnosti.

Bulharský paradox

Situace v Bulharsku je komplikovaná tím, že od tamního regulátora, který rozhoduje o odebrání či zachování licence, není k dispozici žádný konkrétní seznam výtek vůči distributorům energie. V čele regulátora totiž může panovat bezvládí – nová šéfka je v demisi protože se zjistilo, že vede on-line obchod s tabákem, což je v Bulharsku ilegální. Je paradoxní, že země nemá vládu a regulátor, který rozhoduje o odebrání licence, je pod provizorním vedením.

Nepokoje v Bulharsku neutichají

Bulharské nepokoje neutichají. Demonstranti v Sofii včera večer obsadili nejrušnější dopravní křižovatky. Jedním z důvodů protestů je i drahá elektřina. Na to by mohla doplatit i česká pobočka energetické firmy ČEZ. Tamní úřady totiž rozhodují o možném odebrání její licence.

Odpůrci vlády na straně jedné, její zastánci na druhé a všude policejní jednotky - tak to večer vypadalo v desítkách bulharských měst. Lidé vládě a úřadům vytýkají chudobu a špatnou sociální situaci. Včerejší demise vlády premiéra Bojka Borisova většině z nich nestačila. „Nespokojenost lidí dosáhla vrcholu, takhle to nemůže pokračovat. Odstranili jsme Borisova, ale to byl nejmenší problém. Ostatní jsou pořád u moci, proto pokračujeme v protestech,“ řekl jeden z protestujících.

Lidé si stěžují mimo jiné na ceny energií. Žádají kontrolu velkých zahraničních podniků a znárodnění strategických firem. To se může týkat i ČEZu, který v Bulharsku distribuuje elektřinu. Radikální slova politiků o odebrání licence ale politici postupně mírní. Rozhodující slovo má nyní tamní regulační úřad.

Experti varují, že pokračující násilnosti by mohly Bulharsko uvrhnout do chaosu. Země míří k předčasným parlamentním volbám. Vůdčí síla opozice - socialisti - přislíbili, že v případě vítězství čeká zemi „ostrý levicový obrat“. „Jsou před námi předčasné volby, ekonomika naší země je zničená, lidé se utápějí v bídě,“ potvrdil člen opozičních socialistů Sergei Stanišev.