Auto bez řidiče už se prohání i po Oxfordu

Oxford – Vědci z britské univerzity v Oxfordu testují prototyp nevšedního automobilu, který umí jezdit bez řidiče. Programuje se jen přes dotykový displej tabletu na palubní desce.

Robotické auto z Velké Británie je schopné jezdit, i když řidič právě nedrží volant a nemá nohy na pedálech. „Je to trochu nezvyklé, ale myslím, že si na to člověk zvykne opravdu rychle,“ potvrzuje i testující řidič Alex. 

Paul Newman, profesor, Univerzita Oxford

„Pevně věřím, že auta řízená počítačem jsou bezpečnější, než když je řídí člověk. Jinak bychom neusilovali o jejich výrobu. Říct, že budoucnost nebudou ovládat stroje, je stále složitější, vývoj výpočetní techniky nelze zastavit.“ 

Testovaný prototyp má funkci autopilota, kterou mají dnes například už dopravní letadla. Autopilot je vhodný například při pomalé jízdě v dopravních zácpách, pro pravidelné trasy do práce nebo do školy. Řidič ale může program kdykoliv přerušit a převzít řízení jako u běžného auta. 

  • Speciální auto jezdí samo zdroj: ČT24
  • Auto bez řidiče zdroj: ČT24

Potíže s pojistkou

Problém ale může být s pojištěním takového vozu. „Je dost obtížné získat pojištění, i když nemáte žádný záznam o nehodě. A zkuste úředníkům vysvětlit, že to auto vlastně nechcete řídit. Že se v něm budete jen vozit jako spolujezdec, protože to auto zkrátka řídí samo,“ říká novinář motoristické sekce Sunday Times Mike Rutherford. 

Nová technologie navýší cenu běžného auta v přepočtu o dalších asi 150 tisíc korun. Vědci jsou ale přesvědčeni, že případná masová produkce robotické vozy výrazně zlevní.

Reportáž Zuzany Tejnické (zdroj: ČT24)