Dovoz oceli do USA poškozuje tamní výrobce

Washington - Dovoz oceli do Spojených států se letos zřejmě opět zvýší, a to už čtvrtým rokem v řadě. Tvrdí to Americký institut pro železo a ocel (AISI), podle něhož na rostoucí dovoz oceli doplácejí američtí výrobci. Výroba oceli v USA začátkem letošního roku vykazovala meziroční propad o sedm procent, ačkoliv spotřeba se postupně zvyšuje.

Odhadované využití oceli se loni zvýšilo o 7,8 procenta, dovoz dokončených ocelových výrobků se ale zvýšil o 18 procent. To znamená, že zahraničním výrobcům se daří zvyšovat si podíl na americkém trhu. AISI předpovídá, že letos dovoz i spotřeba oceli v USA vzrostou o další alespoň dvě až tři procenta. 

Předseda a výkonný ředitel sdružení AISI Tom Gibson řekl, že odhad dovozu je možná až příliš optimistický. Ve světě je totiž nadvýroba, a ve většině zemí tudíž sílí tlak na vývoz. V této souvislosti zároveň přibývá podvodů s původem oceli. „Máme z toho obavy. Opakovaně o tom problému informujeme vládu,“ řekl v rozhovoru s agenturou Reuters Gibson. „Jsme konkurenceschopný region, ale kvůli chování některých vlád a kvůli státním podnikům, které ty vlády masivně subvencují, máme určité potíže,“ řekl. 

Na světě se prý vyrábí víc oceli, než je trh schopen unést

AISI odhaduje, že ve světě se teď vyrábí zhruba o 400 milionů tun oceli ročně víc, než je trh schopen unést. Z toho asi 200 milionů tun připadá na Čínu. Nadvýroba pak vede k tomu, že některé země jsou nuceny víc tlačit na vývoz, aby se vyrobené oceli zbavily. Opět se to týká hlavně Číny, která loni zvýšila vývoz do USA zhruba o 34 procent. To je podle AISI naprosto nepřijatelné. 

AISI předpokládá, že výroba i poptávka po oceli bude v letošním prvním pololetí slabší než před rokem. Ve druhé polovině roku by se mohla situace zlepšit.