Dědek: Euro v Polsku? Může jít do budoucna Česku příkladem

Varšava - Polsko učiní rozhodnutí ohledně přijetí eura po volbách v roce 2015. Do té doby se bude soustředit na plnění podmínek pro vstup do eurozóny. Premiér Donald Tusk se na tom shodl s prezidentem Bronislawem Komorowským. Podle národního koordinátora pro zavedení eura v ČR Oldřicha Dědka chce být Polsko hlavně v centru dění. Euro v Polsku by podle něj mohlo do budoucna představovat pro Česko pozitivní příklad – podobně jako Slovensko. Pokud by pak Česko zůstalo s národní měnou v regionu osamoceno, může to podle něj mít vážné důsledky pro atraktivitu země.

Polská vláda se zatím vyhýbá stanovení termínu zavedení eura, protože se obává dluhové krize v eurozóně a veřejného mínění. „Budeme se soustředit na plnění kritérií, abychom mohli po volbách v roce 2015 rozhodnout, zda se připojíme, nebo ne,“ řekl Komorowski. Upozornil, že plnění kritérií, jako je například snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu, bude pro Polsko v každém případě prospěšné.

Dědek považuje snahu Poláků zavést evropskou měnu co nejdříve za správnou. „Euro má určité výhody,“ podotkl Dědek s tím, že světová krize, která zasáhla eurozónu, spíše posílila tábor příznivců hlubší integrace. Kvůli problémům Řecka jsou přitom další země eurozóny stahovány do určité propasti. Podle Dědka do ní ale země spadly bez ohledu na to, jestli euro mají, či nikoli. Pokud se totiž nedaří eurozóně, tak pak ani ostatním zemím, včetně Česka. 

„Krize zasáhla všechny země, ať byly členy eurozóny, nebo nebyly. Nevidím zde principiální argument, který by dokázal, že ten projekt společné měny je nějakým způsobem vadný. Eurozóna sama si uvědomuje určité konstrukční vady, a proto se snaží integraci posunout dál,“ podotkl Dědek.

V Česku debata o zavedení eura utichla. Podle Dědka je ale dobře, že má země na očích pozitivní příklady, mezi něž patří třeba Slovensko. „Neexistuje tu nostalgie po slovenské koruně. Slovenští občané si euro celkem zažili. Pokud bychom tu měli i Polsko, které by směřovalo k eurozóně, zůstali bychom ostrůvkem – všude kolem by se platilo eurem,“ poznamenal národní koordinátor. 

V Polsku mají přitom ze zavedení evropské měny obavy představitelé centrální banky. Vláda se podle nich opírá o politické argumenty, místo aby přihlížela k ekonomickým faktorům. „Polsko během krize prakticky jako jediná země nezaznamenalo recesi. Jde ale hlavně o strategické rozhodnutí. Důležité je si uvědomit, jak bude eurozóna vypadat za pár let,“ konstatoval Dědek. 

Komentář Josefa Pazderky a Oldřicha Dědka (zdroj: ČT24)