Mozart může Čechům zlevnit plyn

Praha - Tuzemské domácnosti, které spotřebovávají zemní plyn, by v budoucnu mohly ušetřit. Konkrétně díky plánovanému propojení plynovodů v Česku a Rakousku. Do republiky tak bude možné přivést surovinu ze severu Afriky, která může vyjít laciněji.

V současnosti v Česku využívají zemní plyn téměř dvě třetiny domácností. V Praze je to dokonce ještě více. Všichni teď mají díky plynovodu Mozart naději, že ušetří stovky korun ročně. Například čtyřčlenná rodina, která na plynu nejen vaří, ale i ohřívá vodu a topí, ročně zaplatí kolem 30 tisíc korun. 

Plynovod Mozart představuje 100 kilometrů trubek, které by měly vést přes chráněnou krajinnou oblast Třeboňsko. „Potřebujeme mezinárodní spojení plynovodů nejen z východu na západ, ale i přes Rakousko a Českou republiku,“ vysvětluje rakouský velvyslanec v Praze Ferdinand Trauttmansdorff. 

  • Schéma plynovodů v Česku zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto autor: Ondřej Němec, zdroj: Isifa/LN

Nový vysokotlaký plynovod Mozart, který by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu, bude stát až 2,5 miliardy korun. Výstavba začne hned, jak obě strany podepíšou nezbytné dohody. Ke spuštění by tak mohlo dojít už v roce 2015. Trasa nového plynovodu o průměru půl metru bude měřit téměř 100 kilometrů, přesně stanovená ale ještě není. 

„Na propojení mají zájem obě země, protože podmínky na obou národních plynárenských trzích se dramaticky změnily. Dlouhodobé kontrakty postrádají ekonomický smysl, většina obchodů se uskutečňuje na spotovém, tedy aktuálním trhu, a to vyžaduje rychlou reakci. Nový plynovod ji podpoří, a ve finále tak může tlačit na levnější ceny zemního plynu pro konečné odběratele,“ říká Ladislav Dráb, zástupce investora a předseda představenstva společnosti České plynovody ze skupiny CE Group.

Po lednovém dokončení plynovodu Gazela, který napojil Česko na ruský zemní plyn proudící do Evropy severní cestou, by šlo o další snížení závislosti republiky na ruském plynu, který putuje přes Ukrajinu. Když před čtyřmi lety Rusové kvůli sporu s Ukrajinou utáhli kohoutky, přežilo Česko plynovou krizi jen díky strategickým zásobníkům, ve kterých skladuje plyn na několik měsíců.