ČSSD vidí v čerpání evropských dotací pasivitu vlády a řadu problémů

Praha - Podle představitelů sociální demokracie má současná vláda díky údajně špatně čerpaným evropským dotacím další černý puntík. Česko podle ČSSD může přijít o zhruba 90 miliard korun z evropských fondů, protože je nestihne do konce současného finančního období vyčerpat. Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) získali domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 zatím 410,8 miliardy korun.

Podle ČSSD je vláda pasivní a nepodniká nic k tomu, aby riziku nevyčerpání fondů zabránila. Kdyby se oněch 90 miliard využilo, mohlo by se podle předsedy ČSSD vytvořit nebo udržet zhruba 90 000 pracovních míst.

„To, co nás překvapuje, je fakt, že vláda je absolutně pasivní a nepodniká žádné aktivní kroky k tomu, aby tyto prostředky zachránila,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kde hrozí podle soc. dem největší ztráty

  • OP Životní prostředí – ztráta až 30 miliard korun
  •  OP Doprava – ztráta až 20 miliard korun
  •  OP Výzkum a vývoj pro inovace - až 15 miliard korun
Vláda
Zdroj: ČT24

Podle Sobotky je peníze možné převést a umístit například do regionálních operačních programů. Rovněž prý v následujícím období 2014 až 2020 už tolik peněz ČR k dispozici mít nebude, protože vláda vyjednala o 160 miliard korun méně. Místopředseda strany Michal Hašek zkritizoval Petra Nečase za to, že souhlasil při vyjednávání v Bruselu se snížením peněz na rozvoj venkova o zhruba 7,5 miliardy korun. ODS již dříve kritiku sociálních demokratů za výsledek vyjednávání o penězích z unie odmítla. Podle ODS může tvrdit, že si ČR mohla a měla vyjednat ještě více peněz, jen někdo, kdo nezná základní principy struktury unijního rozpočtu.

Kolik se zatím vyčerpalo

Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) získali domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 na 410,8 miliardy korun, tedy 51,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici.

V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat 784,7 miliardy korun. Úřady dosud rozhodly o poskytnutí evropských peněz na 40 426 projektů za celkem 646,7 miliardy korun. To je 81,4 procenta peněz připravených pro aktuální programové období.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)