Outsourcing je v Polsku stále populárnější

Krakov - Polsko láká stále více lidí ze západní Evropy. Zahraniční společnosti tam pro polské firmy například vyvíjejí různý software nebo poskytují účetní, finanční a právní služby. Takzvaný outsourcing dává šanci zejména lidem ze zemí postižených krizí nebo polským studentům.

V Polsku se outsourcing objevil poprvé zhruba před deseti lety. Tamní firmy tehdy začaly najímat na různé činnosti třetí strany. Například na zadávání faktur do počítačových systémů nebo Poláky se znalostí různých jazyků jako operátory infolinek.

Dnes dává outsourcing velkou šanci také polským vysokoškolákům nebo cizincům. V Polsku zakotví mnoho cizinců ze západní Evropy - například ze Španělska, které se kvůli ekonomické krizi potýká s vysokou nezaměstnaností.

Zahraniční firmy do Polska táhne především levnější pracovní síla. Náklady na jednoho zaměstnance jsou totiž téměř o polovinu nižší než v západní Evropě. Zaměstnanci se navíc vyšších platů zřejmě nedočkají.

V současnosti pracuje v oblasti outsourcingu v Polsku více než 100 tisíc lidí. Firmy z oboru navíc předpokládají, že do konce roku počet těchto lidí stoupne ještě o dalších 15 až 20 procent.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)