Eurozóna má stále stejný problém – rekordní nezaměstnanost

Brusel – Nezaměstnanost v Evropě opět trhá rekordy. V zemích eurozóny se v lednu přiblížila 12 procentům. Roste i počet nezaměstnaných v celé unii, v současnosti je bez práce více než 26,2 milionu lidí. Nejhůře jsou na tom Řekové a Španělé.

Navíc rapidně rostou i nejnovější čísla v Itálii, kde se míra nezaměstnanosti přiblížila k 12 procentům. Více než dvojnásobný je pak počet lidí bez práce ve Španělsku a Řecku, kde nezaměstnanost zamířila k 26,2 procentům, respektive 27 procentům. 

Fronty na německých úřadech práce se krátí

Naopak jedna z mála zemí, kde nezaměstnaných ubývá, je Německo. Tam našlo práci v lednu více než tři tisíce lidí. Přesto se počet uchazečů o místo blíží třem milionům a procento nezaměstnaných je na hodnotě 6,9. 

V tuzemsku přitom míra nezaměstnanosti v lednu dosáhla na nejvyšší hodnotu od rozdělení federace v roce 1993. Podle původní metodiky, která poměřovala míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, totiž přesáhla deset procent. Podle nynější nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na celkovém obyvatelstvu, se zvýšila na osm procent. „Pořád je to ale sedmá nejnižší nezaměstnanost ze zemí EU,“ vysvětluje Jiří Čáslavka, analytik firmy Glopolis.

Evropská nezaměstnanost
Zdroj: ČT24

Petr Gapko, hlavní ekonom, GE Money bank

„Předpokládá se, že by eurozóna (a nezaměstnanost) měla spíše stagnovat a neměla by růst. Ale nečekám zásadní zlepšení, přičemž míra (nezaměstnanosti) by neměla nějak zásadně růst.“

Do boje proti současné situaci na evropském trhu se proto zapojila i Evropská unie, která chce zvýhodnit mladé lidi. Podle ministrů by neměli být bez práce nebo odborného vzdělávání déle než čtyři měsíce. Skoro čtvrtina z nich má totiž problémy a v Řecku a Španělsku dokonce více než polovina.