Česká pošta hledá nový byznys, chce zkusit radary na měření rychlosti

Praha - Česká pošta chce provozovat radary na měření rychlosti, uvádí Mladá fronta DNES. Státní firma se už přihlásila do několika výběrových řízení, která na správu takových systémů vyhlásily obce. Vedení pošty to vysvětluje tím, že neustále ubývá listovních zásilek. Do budoucna se proto chce věnovat i dalším informačním technologiím pro státní správu.

Petr Zatloukal, ředitel České pošty

„Chceme si nejdříve ověřit, že to, co máme spočítané na papíře, bude fungovat i v praxi. Pokud se předpoklady potvrdí, začneme se této oblasti cíleně věnovat.“

Tímto krokem pošta reaguje na pokles listovních služeb. Snaží se profilovat i jako dodavatel informačních a komunikačních technologií, zejména pro státní správu. „Chceme být provozovatelem systému, na trhu se zajímáme o projekty založené na IT řešeních. Z tohoto pohledu není nutné rozlišovat, jestli jde o správu registrů, anebo radarů na měření rychlosti,“ vysvětlil Zatloukal. V delším časovém horizontu to znamená „zajímavý finanční efekt při minimálních nákladech“, dodal.

Jen v loňském roce hospodařila Česká pošta se ziskem zhruba 300 milionů korun. To je o 100 milionů více, než pro loňský rok plánovala, ale zhruba 120 milionů pod výsledkem roku 2011. Tržby se pohybovaly kolem 20 miliard. Státní podnik provozuje zhruba 3 200 poboček.

Ilustrační foto
Zdroj: Libor Fojtik/ISIFA