Microsoft dostal od Bruselu 14miliardovou pokutu za Explorer

Brusel - Evropská komise uložila americké softwarové společnosti Microsoft pokutu ve výši 561 milionů eur (14,3 miliardy korun). Firma totiž nedala uživatelům jinou možnost volby internetového prohlížeče v operačním systému Windows než Internet Explorer.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia říká, že jde ze strany Microsoftu o velmi závažné porušení pravidel. Brusel totiž už v říjnu Microsoft obvinil, že nedodržoval slib, podle kterého měl evropským zákazníkům nabízet kromě svého prohlížeče Internet Explorer rovněž konkurenční produkty. Díky tomuto slibu se Microsoft v roce 2009 vyhnul pokutě od komise, která může činit až deset procent jeho ročních tržeb.

Microsoft prý slib neplnil po dobu zhruba roku a půl, konkrétně od února 2011 do července 2012. Americký IT gigant tvrdí, že důvodem byly technické problémy a že již zavedl přísnější kontrolu, která by měla předejít opakování těchto potíží.

Pokuty až za 41 miliard korun

Do této chvíle už Microsoft od Evropské komise dostal za různá porušení pravidel hospodářské soutěže pokuty v souhrnné výši 1,6 miliardy eur (41 miliard korun). Tentokrát mohla komise Microsoftu vyměřit pokutu až 7,3 miliardy dolarů (144 miliard korun), tedy deset procent příjmů z roku 2012.

Pokuta je přitom čtvrtá nejvyšší udělená Evropskou komisí jednotlivé firmě za porušování pravidel hospodářské soutěže. Almunia dodal, že Microsoft nebyl potrestán nejvyšší možnou pokutou proto, že s pracovníky komise spolupracoval. Vůbec nejvyšší pokutu přitom dostal v roce 2009 výrobce čipů Intel, když měl zaplatit 1,06 miliardy eur (tehdy asi 27 miliard korun).

Microsoft
Zdroj: ČT24

Firma Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě, její operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Společnost ale zaznamenala pokles na evropském trhu internetových prohlížečů. Podíl Microsoftu se letos v lednu oproti roku 2008 snížil asi na polovičních 24 procent.