Majitel pozemků se změnil. Stovky rodin mohou přijít o domov

Praha - Víc než třem stovkám pražských domácností v současné době hrozí, že domy, v nichž bydlí, budou zbourány. Pozemky pod nimi totiž skoupil spekulant, a když se mu je nepodařilo prodat majitelům bytů, podal návrh na odstranění staveb. Podobným situacím by měl zabránit nový občanský zákoník. Ten bude platit od ledna 2014.

„Pozemek pod vaším bytem je náš, a protože ho nechcete koupit, podáváme žalobu na odstranění stavby.“ Zhruba takto vypadala výzva, která přišla koncem prosince panu Lubomíru Moučkovi. „Tento dům jsem pořídil před deseti lety a vůbec by mě nenapadlo, že budu ještě řešit problémy s pozemky,“ konstatoval Moučka.

Přes 360 bytů v Praze 4 postavila před deseti lety společnost IPB Real. Pozemky na obyvatele bytů ale nepřevedla. Vyvlastněné pozemky měla totiž jen v nájmu. Soud ovšem rozhodl o jejich vrácení původním majitelům, a ti je následně prodali. IPB Real pak nájemní smlouvu vypověděla. „Výpoveď byla akceptována všemi zúčastněnými stranami,“ upozornila IPB Real.

Řadě domů na Praze 4 hrozí zbourání (zdroj: ČT24)

Obyvatelé novostaveb se chtěli s novým majitelem pozemků dohodnout. To se ale nepodařilo. „Nám byla slíbena cena za metr čtvereční 2 850 korun,“ upozornila zástupkyně Iniciativy vlastníků Jaroslava Forejtová.

Nový vlastník původně požadoval 11 tisíc za metr čtvereční, teď slevil na 6 600. I to je podle posudku majitelů bytů ale příliš. „Cenu tvoří trh, jestli spadne cena na trhu dolů, nebo nám znalci řeknou, že je cena někde jinde, tak buď půjdeme s cenou dolů, nebo to nebudeme prodávat,“ řekl Vlastislav Andrš, advokát GV Reality. Rozhodování soudu o zboření domů je naplánováno na duben.