Ceny řady potravin klesly, v ČR potvrzena nejdelší recese od roku 1997

Praha – Růst cen pohonných hmot vyhnal spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,1 procenta nahoru. V únoru naopak zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje a meziroční inflace zpomalila na 1,7 procenta z lednových 1,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ), který rovněž zpřesnil odhad vývoje domácí ekonomiky v loňském roce. Ta se nachází v nejdelší recesi od roku 1997. Podle analytiků navíc bude recese ještě na počátku letošního roku pokračovat. Za celý rok čekají ale spíše stagnaci nebo mírný pokles ekonomiky.

Lidé si připlatili za dovolenou, levnější byla čokoláda

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot, které po třech měsících poklesu na konci loňského roku a mírném růstu v lednu vzrostly v únoru o 2,3 procenta. Dále se zvýšily ceny dovolených s komplexními službami, ceny nářadí, nástrojů a různých potřeb pro dům a zahradu. Dražší bylo i pojištění.

Z potravin vzrostly nejvíce ceny mouky, vepřového masa, ovoce a brambor. Zdražilo i
čisté nájemné, vodné, stočné, ceny zemního plynu, elektřiny a tepla a teplé vody.

Naopak v únoru oproti lednu zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje. Klesly ceny ovoce, běžného pečiva, mléka, jogurtů, čokolády a čokoládových výrobků, naopak vyšší byly ceny zeleniny. Levněji spotřebitelé nakoupili také víno a pivo nebo oděvy a obuv. „Ceny nyní nerostou tak rychle hlavně proto, že poptávka ze strany spotřebitelů je minimální. A tak zdroji růstu jsou spíše náklady na straně výrobců nebo jejich dovozní ceny,“ poznamenal Michal Kozub, analytik Home Credit.

„V české ekonomice podle všeho nastává příznivé inflační období. Vzhledem k tomu, že žádné výraznější cenové tlaky nejsou na obzoru, inflace se zřejmě v dalších měsících udrží těsně pod dvěma procenty. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že reálné mzdy v ekonomice letos na rozdíl od loňska porostou, byť jen nepatrně,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Únorová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,3 procentního bodu nižší.

Meziroční míra inflace v ČR v únoru 2013
Zdroj: ČT24

Na snižování meziročního cenového růstu působil zejména pokles cen telefonických a telefaxových služeb a mobilních telefonů. Levnější byly i oděvy, obuv, ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost a osobní automobily.

Česká ekonomika je přitom v nejdelší recesi od roku 1997 - loni klesla o 1,2 procenta. Hrubý domácí produkt se podle statistického úřadu snížil i v posledním čtvrtletí roku - meziročně skoro o 1,7 procenta. „HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně, ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala,“ uvedl ČSÚ.

Úřad vývoj ekonomiky za celý loňský rok zhoršil, když ještě v únoru počítal s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. 

Češi šetří, ekonomika klesá

Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla podle statistiků klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. „Zahraniční obchod již nebyl schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat,“ dodal ČSÚ.

„Zpřesněná data o HDP potvrdila meziroční propad za čtvrtý kvartál, což přisoudilo Česku osmou nejhorší meziroční pozici ze zemí EU. Kromě finanční krizí sužovaných zemí eurozóny v jižním křídle kontinentu dopadlo hůř než Česko již jen Maďarsko,“ upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Slabá poptávka je daná obecně pesimismem spotřebitelů a jejich pocitem, že ekonomická situace se brzy nezlepší. Proto raději šetří a neutrácejí a koloběh peněz v ekonomice se zpomaluje. Svůj podíl na tom měly i vysoké ceny v minulém roce s rostoucí nezaměstnaností, která ubírá na koupěschopnosti poptávky,“ řekl k tomu Kozub.

Českou republiku nejvíce ovlivňuje vývoj ekonomiky v Německu. „To, co může českou ekonomiku vytáhnout, jsou čisté exporty,“ poznamenal Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky. V závěru předchozího roku nebyla přitom situace v Německu vůbec dobrá. „Vstup do nového roku ale naznačil, že by mohlo dojít k obratu,“ dodal Vejmělek.

Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady České národní banky ve čtvrtém čtvrtletí nižší o 0,3 procentního bodu v meziročním a o 0,1 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření.