ČT: Při výběru šéfa Lesů ČR radila i Nagyová, Bendl řízení zrušil

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl zrušil výběrové řízení na post generálního ředitele Lesů České republiky. Dohodl se na tom s premiérem Petrem Nečasem. Nevyhovovali jim kandidáti, které doporučila výběrová komise. Ministerstvo České televizi potvrdilo, že v poradním sboru zasedala i šéfka kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová. Nástupce Svatopluka Sýkory hledal resort od prosince.

Ještě na začátku února Bendl v Otázkách Václava Moravce uváděl, že z původních devíti jmen (respektive 25 jmen) ve hře zbyla tři. Ta však tehdy odmítal zveřejnit. Mluvil také o tom, že nového šéfa oznámí o týden později. K tomu však nedošlo a naposledy tento krok sliboval po návratu premiéra Nečase z jednání o evropském rozpočtu v Bruselu v půlce února. Na kongresu ODS loni totiž Nečas řekl, že chce mít při výběru šéfů státních firem rozhodující slovo.

Jde o boj mocenských skupin?

Podle redaktora Tablet Media Martina Maříka nebyl na místo ředitele nikdo vybrán, protože stále probíhají souboje lobbistických skupin. „V tomto případě jde určitě i o politiky, protože post šéfa státních lesů je velmi vlivná pozice. Rozdávají se tam významné zakázky. Ty skupiny se zjevně ještě nedohodly,“ podotkl Mařík.

Petr Bendl, ministr zemědělství:

„Prostě jsem nebyl přesvědčený o tom, že to, co nakonec výběrová komise vybrala, že někdo z nich může být generálním ředitelem.“

„Ministr Bendl možná projevil vysokou míru loajality vůči zákulisním mocenským skupinám, v našich očích však totálně selhal a napomohl pokračující destabilizaci Lesů ČR i celého sektoru,“ uvedl dlouhodobý kritik lesnické politiky státu, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD), Zdeněk Valný. Bendl by podle něj měl okamžitě rezignovat. „Tedy dřív, než padne samotná vláda,“ dodal s tím, že výběrové řízení od počátku považoval za zmanipulované.

Zveřejnění členů výběrové komise se ministerstvo dlouho bránilo. Minulý týden ČTK potvrdilo, že kromě Nagyové vybírali nejvhodnější kandidáty pro ministra čtyři vedoucí pracovníci z MZe a šéf dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník.

„Ke transparentnosti to mělo strašlivě daleko. Tohle výběrové řízení bylo typickou ukázkou toho, jak je to všechno neprůhledné. Snad je dobře, že to bylo zrušeno a bude vypsáno konečně transparentní řízení. Vypisovat se přímo ale ani nemusí, někteří předchozí ředitelé byli přímo jmenováni bez řízení,“ prohlásil Mařík.

Předchozí šéf Svatopluk Sýkora ke konci listopadu rezignoval a řízením firmy je od té doby pověřen finanční ředitel Michal Gaube. Podnik, kterému patří polovina lesů v Česku, vedl sedmapadesátiletý Sýkora od ledna 2009. Právě Gaube mohl podle Maříka být jedním ze tří „finalistů“. „Figuroval tam zřejmě také Miloš Pochobradský, bývalý šéf odborů v Lesích ČR a nyní Bendlův poradce,“ uvedl redaktor.

„Dnešní zpráva o zrušení řízení indikuje pouze to, že ve vedení státního podniku i nadále zůstane Michal Gaube. Pravá ruka exředitele Sýkory a ekonomický ředitel státního podniku, což rozhodně není volba vhodná pro Lesy ČR,“ uvedla poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová.

Komentář Martina Maříka (zdroj: ČT24)

Kolem Lesů ČR se točí podezřelé zakázky

Protikorupční policie aktuálně vyšetřuje zakázky LČR na informační technologie, při nichž údajně vznikla škoda zhruba 350 milionů korun. Policisté případ prověřují pro podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti. Zatím policie v případu nikoho neobvinila ani nezadržela.