Úspěch aukce v Říčanech: Na energiích ušetří i jinde

Praha - Desítky tisíc tuzemských domácností mohou ušetřit na elektřině a plynu. Řada starostů totiž chystá aukce energií. Jako první ji úspěšně uspořádaly Říčany, kde proud zlevnil průměrně o šestnáct procent a plyn rovnou o třicet. Aukční domy teď radnicím nabízejí i možnost vydražit lacinější telefonování.

František Malý z Říčan platí za elektřinu a plyn každý rok přes 120 tisíc. Když mu říčanská radnice nabídla šanci na levnější faktury, přihlásil se. „Mám vysokou spotřebu z toho důvodu, že to je vlastně dvougenerační domek a mám tady i svoji matku a tchyni,“ konstatoval Malý.

Ti všichni ušetří v napínavé hře, která se jmenuje aukce. Pod záštitou radnice aukční dům uspořádal dražbu, v níž se dodavatelé předhání, kdo z nich nabídne Říčanským nejlevnější služby. Naráz tím získá 500 nových zákazníků. „Představte si, že na druhé straně těch počítačů sedí týmy těch jednotlivých dodavatelů a s kalkulačkami spekulují, kam až budou moc jít,“ řekl starosta Říčan Vladimír Kořen.

Aukce měla původně trvat několik desítek minut, nakonec se ale protáhla na 1,5 hodiny. Ti, kdo platí účty, mohou být spokojení. Například právě František Malý při smlouvě na dva roky ušetří skoro 45 tisíc korun.

Na tuto zprávu přitom čekaly desítky další radnic. Jen v Praze je nejméně pět starostů, kteří chtějí také dražit. Ti odvážnější začali obyvatele do aukce zvát už na začátku týdne. „Teoreticky se může zúčastnit každá domácnost Prahy 6, která má 40 tisíc domácností,“ podotkl místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua.