Češi šetří a kupují oblečení z druhé ruky

Praha - V Česku se kupuje více značkového oblečení, ale z druhé ruky. Čím dál vyhledávanější jsou hlavně dětské burzy. Třeba v Tvrdonicích na Břeclavsku prodali zboží skoro za padesát tisíc. Tržba o deset tisíc překonala tu loňskou a o dvacet tisíc výdělek z roku 2011. Vyšší zájem hlásí i secondhandy, do nich loni ze zahraničí zamířilo zboží v hodně o 40 milionů korun vyšší než předloni.

Na burze v Tvrdonicích na Břeclavsku se před osmi lety sešlo šest maminek. Teď se jich sem sjíždí na pět set a za dva dny utratí přes 50 tisíc. Maminky využívají toho, že zde nakoupí kompletní oblečení pro děti, ze kterého by stejně po chvíli vyrostly.

Například přebalovací pult se dá z druhé ruky pořídit za 550 korun. Nový si z obchodu odnesete za dvojnásobek. „Když jsme začínali, tak to nikde nebylo a teď vím, že už to v okolních obcích taky pořádají. Oblečení stojí od 10 korun do 300 korun,“ vysvětluje organizátorka burzy Magda Balgová.

Zboží z druhé ruky si oblíbily hlavně maminky s dětmi

Největší zájem na burzách a v secondhandech je o dětské oblečení. Podle odhadů za ně Češi loni utratili přes 335 milionů korun. Zatímco ještě před rokem zájem o secondhandy stagnoval, nyní jich přibývá. K mání je hlavně zboží z Velké Británie, Německa, Itálie a Švýcarska. 

Petra Piharová, zákaznice v secondhandu:

„Myslím si, že nepatřím zrovna k vrstvě, které nemá peníze. Ale já tady vyhledávám originální věci, které nenajdu v normálních obchodech.“

Podle mluvčí Cetelemu Barbory Minksové si v roce 2010 kupoval obnošené věci každý třetí Čech a od té doby zájem stoupá. Kromě oblečení Češi ještě rádi nakupují použitá CD, knihy a auta. O ostatní sortiment jako třeba nábytek a domácí spotřebiče moc nestojí.

Zájem o oblečení z druhé ruky roste (zdroj: ČT24)