Britská ekonomika poroste pomaleji, než se čekalo

Londýn - Británii zasáhla 24hodinová celostátní stávka státních zaměstnanců. Pro stávku si odbory vybraly den, kdy ministr financí George Osborne představil v parlamentu nový úsporný rozpočet. Z něj vyplývá, že britská ekonomika poroste letos a příští rok méně, než tamní úřady ještě v prosinci předpokládaly. Stávka odstartovala tříměsíční období různých protestů proti vládním škrtům a za zvýšení mezd. Akce je podle vlády zbytečná a jen poškozuje veřejnost. Protestů se podle odhadů měly zúčastnit statisíce lidí, její dopad však nebyl nijak citelný.

Vrchol stávky nastal mezi druhou a třetí hodinou, kdy začal parlament projednávat nový rozpočet. Ten se bude týkat dalších škrtů ve veřejné a státní správě; potvrdí zároveň i zmrazení platů státních zaměstnanců. Stávka podle odborů ovlivnila činnost vládních institucí, soudů, hraničních kontrol, muzeí a také finančních a pracovních úřadů. Zapojilo se do ní až 200 tisíc lidí, podle vlády ale chod státních institucí nenarušila.

Británie je na tyto komplikace vzhledem k minulým stávkám už zvyklá a za stávkuj.ící odboráře ve státní správě má obvykle náhradu. Navíc komunikace s úřady se odehrává hlavně pomocí korespondence.

Ivan Kytka, spolupracovník ČT z Londýna

„Je třeba připomenout, že stávkují pouze členové jednoho z vícero odborových svazu zaměstnanců ve státní správě. Nicméně organizátoři počítají, že by se do ní mohlo zapojit až čtvrt milionu lidí - například zaměstnanci pasové kontroly, celní správy, ale také inspektoři autoškol nebo zaměstnanci vězeňské služby.“

Stávkují také zaměstnanci státních muzeí a zaměstnanci služeb v parlamentu. Například velšský parlament dnes vůbec nezasedá, protože jeho labourističtí, tedy opoziční poslanci a poslanci Velšské národní strany dali předem najevo, že nehodlají překročit stávkovou linii, uvedl spolupracovník ČT v Londýně Milan Kocourek.

„Průzkumy ukazují, že lidé zvlášť nepodporují vládní politiku, která je spojena se jménem Osborneho. Je jasné, že veřejnost ztratila důvěru v úspornost a chce alternativu,“ řekl generální tajemník odborového svazu PCS (Public and Commercial Services Union) Mark Serwotka.

George Osborne
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Státní zaměstnanci už mají podle něj dost škrtů a pracují  čím dál více. A místo toho, aby byli řádně odměněni, jejich výdělky prý Osbourne neustále omezuje a snižuje.

Britský ministr financí George Osborne představil dnes v parlamentu rozpočtový plán vlády. Vyplývá z něj, že britská ekonomika poroste letos a příští rok méně, než tamní úřady ještě v prosinci předpokládaly. Podle aktualizovaných předpovědí by v tomto roce měl výkon britského hospodářství stoupnout o 0,6 procenta a v příštím o 1,8 procenta.