Kypr už má plán, jak se zachránit

Nikósie – Kypr podle představitelů vlády připravil alternativní plán na záchranu země před bankrotem. Počítá s účastí Ruska a měl by zajistit splnění podmínek pro získání pomoci od eurozóny. Plán bude podle zdrojů ve čtvrtek předložen vedoucím představitelům politických stran. Ještě ve stejný den by o něm měl hlasovat kyperský parlament. Kyperské banky mezitím zůstávají zavřené, a to nejméně do úterý. Německo dokonce varovalo, že bez pomoci by banky nemusely otevřít nikdy. Banky již zastavily převody a peníze v bankomatech pomalu docházejí.

Poslanci plánují vytvořit „špatnou banku“

Kyperští ministři jednali o dalším postupu země poté, co parlament v úterý odmítl finanční pomoc od eurozóny zahrnující jednorázové zdanění vkladů u kyperských bank. Ministři by údajně měli navrhnout opatření na omezení odlivu kapitálu do zahraničí. Zřejmě se také pokusí o vytvoření takzvané špatné banky, do níž by byla převedena nekvalitní aktiva kyperských bank, které utrpěly rozsáhlé ztráty v důsledku dluhové krize v Řecku.

Kyperské banky by se mohly otevřít nejdříve v úterý, protože v pondělí je na Kypru státní svátek. Kvůli obavám z hromadného vybírání vkladů zůstaly tento týden banky zatím zavřeny. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle internetového serveru BBC ale varoval, že pokud Kypr nepřijme zahraniční pomoc, nemusely by tamní banky otevřít nikdy.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin
Zdroj: ISIFA/EPA/IVAN SEKRETAREV

Kyperský ministr financí Michalis Sarris nyní jedná v Moskvě s ruským protějškem Antonem Siluanovem. Zatím žádné dohody nedosáhl, ale nehodlá se vzdát. Podle agentury Prime by rozhovory měly ve čtvrtek pokračovat. „Zůstaneme tu, dokud nebude dosaženo nějaké dohody,“ prohlásil Sarris.

Medvěděv: Snahu o vyřešení kyperské finanční krize provázely „všechny možné chyby“

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv vytkl EU, že nepřizvala Rusko k vyjednávání s Kyprem o záchraně ostrova před bankrotem. „Zdá se mi, že v této situaci se již staly všechny možné chyby,“ řekl Medvěděv v rozhovoru pro agenturu Interfax. „Doufám, že se nakonec zvolí co nejvíce promyšlené řešení, které pomůže Kypru a které nepoškodí naše vztahy s EU,“ dodal. Medvěděv zdůraznil, že kyperské krizi bude věnována zvláštní pozornost během čtvrtečního jednání v Moskvě o spolupráci Ruska a EU s delegací Evropské komise, kterou vede její předseda José Barroso.

Problémy Kypru podle Evropské komise souvisejí s jeho přebujelým bankovním sektorem, který je několikanásobně větší než jeho HDP. Svou vinu má prý i předchozí prezident Demetris Christofias, který podle EK oddaloval řešení celé situace.

Komentátoři poukazují na to, že eurozóna požadavkem konfiskace části všech kyperských vkladů porušila princip, na němž se shodla na počátku finanční krize a podle něhož jsou bezpečně garantovány bankovní vklady do 100 tisíc eur (2,56 milionu korun). Tím evropští politici ohrozili bankovní systém v celé eurozóně a „dostali se na novou úroveň idiotství“, napsal pro agenturu Bloomberg komentátor Clive Crook.

Kypr požádal EU a MMF o pomoc loni v červnu. Udělal to proto, že dvě jeho největší banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na zadlužené Řecko a byly nuceny požádat o pomoc stát. Mezitím se ekonomická situace země značně zhoršila a Kypr potřebuje finance i pro svůj rozpočet, protože už déle než rok nemá přístup na kapitálové trhy.