Bonusy bankéřů budou mít strop, (nejen) londýnská City už se třese

Brusel - Výše odměn bankéřů bude limitovaná, dohodli se představitelé zemí Evropské unie a zástupci Europarlamentu. Bonusy by tak neměly přesáhnout základní mzdu manažerů. Jen výjimečně budou moct finanční ústavy svým zaměstnancům vyplatit odměnu ve výši dvojnásobku základního platu. Evropský parlament současně udělal první krok k omezení bonusů manažerů některých investičních fondů.

Evropské banky proti tomuto omezení protestují s tím, že sníží jejich konkurenceschopnost. Nová pravidla mají začít platit v lednu 2014.

Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace 

"Regulace platových bonusů manažerů v bankovnictví již v rámci EU funguje, a je proto s podivem, proč komise přišla s dalším zpřísněním. Pochopitelná je snad regulace u těch bank, které žádaly o státní pomoc. Jiná omezování akcionářů bank svobodně rozhodnout o odměnách manažerů se jeví spíše jako politická vendeta, jež navíc znevýhodní bankovní sektor při získávání schopných manažerů."

Londýnská City a její bankéři se proti rozhodnutí bránili

Dohoda ukončila několikaměsíční spor, ve kterém se proti omezení odměn stavěla Británie. Ta se obávala, že tento krok by mohl vést k poklesu mezinárodního významu londýnského finančního centra. „Parlament odolal tlaku ze strany britské vlády a nepřipustil žádné další změny v omezení odměn,“ uvedl německý člen Evropského parlamentu Udo Bullmann.

Právě vysoké odměny v bankovním sektoru jsou v posledních letech trnem v očích veřejnosti. Řada evropských politiků se navíc domnívá, že vysoké odměny motivovaly bankéře k rizikovým obchodům, které dostaly některé významné evropské banky na pokraj krachu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Limitování výše odměn je součástí širších změn v regulaci bankovního sektoru. Zároveň mají platit větší požadavky na kapitál bank. To má zajistit odolnost bankovního sektoru vůči případné budoucí krizi.

A hospodářský a finanční výbor Europarlamentu také velkou většinou podpořil návrh na zavedení limitů pro odměny manažerů některých investičních fondů. Návrh zavádí limity pro bonusy manažerům těchto fondů a nevztahoval by se tedy například na hedgeové fondy. Podle návrhu by mohly odměny dosáhnout jen výše ročního platu. Navíc 50 procent bonusu by muselo být vypláceno podle dlouhodobého výsledku fondu.

Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze:

„Je to vnímámo jako trest pro banky, bankéře za finanční krizi. Vyvolává to celou řadu otázek, protože se to bude týkat všech bank, které se na krizi nepodílely. Z tohoto hlediska to trochu postrádá smysl. Celkově je spíš třeba se zamýšlet nad rolemi akcionářů a toho, proč obecně nehrají takovou roli, aby tyto bonusy hlídali. Jakmile to supluje regulátor, může to svým způsobem nahradit, ale vždy tam bude řada nedokonalostí.“

Proč evropští bankéři ano, a američtí bankéři ne?

Ovšem podle evropských bank sníží omezení odměn jejich konkurenceschopnost. „Pokud mají být odměny omezeny, mělo by se to udělat na celosvětové úrovni,“ uvedl prezident Evropské bankovní federace Christian Clausen. „Je tu riziko, že zákazníci budou dělat obchody s americkými bankami, které stále vyplácejí vysoké odměny,“ vysvětlil.

Komentář Petra Dvořáka (zdroj: ČT24)