Kyperská krize očima zahraničních novinářů - převládá nejistota

Brusel - Dnes ráno schválili ministři eurozóny kontroverzní, byť pravděpodobně jediný možný záchranný plán kyperských bank. Počítá se zdaněním vkladů nad 100 tisíc eur a koncem druhé největší banky Laiki, výměnou bude desetimiliardová pomoc od eurozóny. Co na to říkají zahraniční servery? List The Wall Street Journal (WSJ) v pomoci vidí hlubokou recesi země, podle britské zpravodajské stanice BBC má dnešní dohoda „jen málo vítězů“ a poškodila reputaci zemí platících eurem.

BBC: Na Kypru je snadné najít odpůrce eurozóny

Podle britské zpravodajské stanice BBC si eurozóna svým přístupem k řešení kyperské krize zadělala na další problémy. Reputace spolku zemí platících eurem utrpěla, neboť byla připravena přijít s plánem na zdanění drobných vkladatelů a následně se objevil i nátlak a zastrašovací taktika Evropské centrální banky a Německa. Znovu se podle BBC objevily pochybnosti, zda tak rozdílné země mohou zůstat v měnové unii. Na Kypru je velmi snadné nalézt lidi, kteří chtějí opustit eurozónu, tvrdí BBC.

Podle zpravodajské stanice rovněž záchranný plán kyperskou ekonomiku tvrdě zasáhne - přinejmenším v krátkodobém horizontu. Stejně jako u dalších záchranných plánů eurozóny i tato pomoc prohloubí recesi a zvýší nezaměstnanost. Kombinuje utahování opasků se zmenšením velikosti bankovnictví, které je klíčovým sektorem kyperské ekonomiky, uvedla BBC.

Situace na Kypru očima zahraničních serverů
Zdroj: ČT24/bbc.com

WSJ řeší hospodářství Kypru - hrozí volný pád 

The Wall Street Journal (WSJ) se věnuje především ekonomickému tématu. Tamní ekonomika by se mohla v příštích letech propadat i o více než deset procent. „Blízká budoucnost bude pro zemi a její obyvatele velmi obtížná,“ připustil po jednání evropský komisař Olli Rehn. Ekonomové rychle snižují předpovědi růstu malé kyperské ekonomiky, která se měla letos smrštit podle oficiálních prognóz o 3,5 procenta. Podle některých analytiků ale pošle omezení finančního sektoru spolu s nedostatkem úvěrů ekonomiku do volného pádu.

„Předpokládá se katastrofální dopad na kyperskou produkci, který povede k poklesu deseti procent hrubého domácího produktu (HDP) letos a osmi procent v roce 2014,“ řekl podle WSJ Gabriel Sterne z poradenské firmy Exotix.

Podle šéfa bruselské odbočky BBC čekají zemi dny nejistoty, protože se neví, kdy banky znovu otevřou a kdy přestanou platit restrikce pro výběry z bankomatů a na přesuny kapitálu. Bude i hodně zmatků a dohadování, až budou vyplouvat na povrch detaily a jak se o nich bude debatovat. I když dohoda ušetřila vklady do 100 000 eur, způsobila také velké ztráty nevinným lidem. Co se stane člověku, který poslal na účet přes 100 000 eur, aby si koupil nemovitost nebo aby zaplatil dodavatelům? ptá se BBC.

Kypr se vyhnul hrozbě odchodu z eurozóny, ale jeho ekonomika utrpěla zřejmě trvalé škody, napsal WSJ. Předpokládá se, že omezení pohybu kapitálu bude platit týdny a možná i měsíce, takže kyperští občané a firmy budou odříznuti z velké části od finančního systému zbytku eurozóny. Stejně tak je otázka, zda záchranný plán dokáže udržet státní dluh Kypru do roku 2020 pod 100 procenty HDP, což je podmínka účasti Mezinárodního měnového fondu na pomoci Kypru, poznamenává WSJ.