Handicapovaní si stěžují na „zázračné uzdravení“

Praha - Tisíce lidí přichází v Česku kvůli systému hodnocení handicapů po sociální reformě o invalidní důchod. Pro výplatu peněz je určující schopnost člověka postarat se o sebe. Podle pacientských organizací ale nové žebříčky ignorují řadu obtíží, které lidi vyřadí z pracovního procesu. Ministerstvo práce nicméně tvrdí, že pro takové případy existuje možnost odvolání, na změně systému se proto zatím nepracuje.

Zázračné uzdravení - tak ironicky nazývají invalidé situaci, kdy jim úřady přes jejich handicap odeberou dosud vyplácený důchod. „Pokud lidé nesouhlasí s posouzením zdravotního stavu a rozhodnutím o invalidním důchodu, můžou samozřejmě využít opravné prostředky,“ říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

U invalidních důchodů došlo k ještě další změně - v řadě případů o něj sice lidé nepřišli, byl jim ale zkrácen. Třeba pan Oldřich. Má roztroušenou sklerózu. Což pro něj znamená problémy s koordinací - pravá půlka těla ho neposlouchá, přesto chodí na dvě hodiny denně do práce. Zatím ještě pobírá důchod třetího stupně, v létě se mu má ale snížit.

Z loňských čísel vyplývá, že třeba při změně z třetího na druhý stupeň postižení lidé dostanou v průměru o 3 400 korun měsíčně míň. Patnáct pacientských organizací teď volá po změně systému - posudkový lékař totiž podle nich bere v potaz jen některá kritéria.

„Zdravotní stav se v současné době neposuzuje na základě diagnózy, po sociální reformě se posuzuje podle toho, jak se lidé vyrovnají s tím kterým handicapem,“ doplňuje Filipová.

Někdy je shánění práce nemyslitelné

„U některých pacientů, kteří mají kognitivní problémy, je shánění práce nemyslitelné. Je to pro toho člověka velice stresující a spíš mu to zhoršuje zdravotní stav,“ podotýká prezident Unie Roska Karel Hrkal.

  • Invalidní důchod loni pobíralo 438 a půl tisíce lidí - skoro polovina z nich má přiznaný nejzávažnější handicap třetího stupně.
  • Před dvěma lety v prosinci bylo handicapovaných s přiznanou dávkou 445 tisíc. Snižují se hlavně počty lidí s přiznaným třetím stupněm. Podle pacientských organizací bude letos pokles ještě větší než loni.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je zatím brzy dopad sociální reformy na invalidy hodnotit. S pacientskými organizacemi ale jedná.

Handicapovaní si stěžují na sociální reformu (zdroj: ČT24)