Poušť v Saúdské Arábii skrývá poklad – relativně levné lanýže

Rijád – V saúdskoarabské poušti se dá s koncem zimní sezony najít hotový poklad. Touto dobou tam totiž roste jedna z nejdražších lahůdek světa – hub nazvaných lanýže. Pouštní lanýže mají ale obyčejnější chuť než ty evropské, proto jsou levnější. Cena jedné krabice se odvíjí od typu a hmotnosti lanýžů.

Lanýže obvykle hledají psi, Saúdové ale spoléhají jen sami na sebe. Podle místního sběrače Majeda al-Matrudiho se na podzim a v zimě dají najít cennější bílé lanýže - nyní začíná sezona těch černých. „Lanýž je sezonní houba. Nejlépe se dá najít tak 10 až 14 dní po prudkém dešti. Vyrazit na něj musíte buď časně ráno, nebo v podvečer,“ konstatoval sběrač. 

V teplé, vlhké půdě se dá dobře hrabat holýma rukama, Saúdové ale využívají i krátký kovový kopáček. Lanýže se většinou nacházejí v hloubce 5 až 20 centimetrů, v blízkosti kořenů stromů, se kterými žijí v symbióze. „Lanýže hledáme v deštivých oblastech, blízko vodních toků,“ řekl al-Matrudi. 

Lanýže v Saúdské Arábii
Zdroj: ČT24

Kilogram tohoto vzácného typu jedlých hub se na tamním trhu prodává až za 270 amerických dolarů. Lanýžů lze zakoupit hned několik druhů - bílé Zubaidi, Khalasi a černé Al Jaba. Nejdražší jsou Zubaidi, ty se ale do země dováží z Alžírska. „Když se Zubaidi poprvé objevily na našem trhu, stál kilogram 105 amerických dolarů. V Alžírsku se navíc lanýže prodávají na kilogramy, v Saúdské Arábii po krabicích,“ podotkl prodejce lanýžů Sahn al-Onaizi.

„Já si lanýže kupuji pravidelně. Především typu Zubaidi. Krabice váží skoro jeden a půl kilogramu a stojí přes 210 dolarů. Cena se ale vzhledem k jejich dostatku ještě sníží,“ poznamenal zákazník Saud al-Habib. Když je lanýžů nedostatek, prodejci je nakoupí v Alžírsku, Maroku, Libyii nebo Kataru.

Saúdští sběrači lanýžů mají žně (zdroj: ČT24)