Rekordní nezaměstnanost v eurozóně trvá, nejlépe dopadlo Rakousko

Brusel - Bez práce bylo v únoru v Evropské unii přes 26 milionů lidí, což je téměř 11 procent. Meziročně tak stoupla nezaměstnanost skoro o procento. Rekordní počet lidí bez práce je pak stále v zemích eurozóny. Nejhůře přitom dopadlo Řecko a Španělsko. Nejlépe jsou na tom naopak Rakušané a Němci. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat). Únorovou míru nezaměstnanosti v České republice odhaduje úřad na 7,2 procenta.

Nezaměstnanost v celkem sedmnácti zemích eurozóny atakovala už počátkem roku dvanáct procent. V celé unii se počet lidí bez práce zvýšil oproti 10,8 procenta v lednu na 10,9 procenta v únoru. Meziročně rostla nezaměstnanost ještě znatelněji.

„Podobný nárůst byl v roce 2009, kdy byla první krize – tam byl nárůst nezaměstnanosti ještě výraznější, ale pokud se podíváme na absolutní hodnoty, tak taková nezaměstnanost byla, myslím, někdy na počátku 90. let. Od roku 2000 rozhodně žádná taková nebyla,“ konstatoval Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Komentář Miroslava Nováka (zdroj: ČT24)

Počet lidí bez práce je v rámci EU meziročně o 1,8 milionu víc

Eurostat odhaduje, že v únoru nemělo v EU práci 26,338 milionu lidí, z toho 19,071 milionu v eurozóně. Proti únoru loňského roku to znamená zvýšení o 1,775 milionu nezaměstnaných v eurozóně a 1,805 milionu v celé EU.

Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální záležitosti László Andor uvedl, že tak vysoká nezaměstnanost je „tragédií pro Evropu“. Dnes zveřejněné údaje podle něj „signalizují, jak vážná je krize, v jaké se některé země eurozóny nacházejí“. Podle Andora „musí Evropská unie a členské státy mobilizovat všechny dostupné nástroje, aby vytvářely pracovní příležitosti a vrátily se k udržitelnému hospodářskému růstu“.

Nezaměstnanost
Zdroj: ČT24/ISIFA

Nejnižší nezaměstnanost byla v únoru v Rakousku (4,8 procenta), v Německu (5,4), Lucembursku (5,5) a Nizozemsku (6,2 procenta). V Řecku byla naopak nejvyšší s 26,4 procenta (údaj za prosinec), Španělsku (26,3 procenta) a Portugalsku (17,5 procenta).

Zatímco podle odhadů Eurostatu dosáhla míra nezaměstnanosti v Česku v únoru 7,2 procenta, podle českého ministerstva práce a sociálních věcí se zvýšila na 8,1 procenta. Podle předcházející metodiky poměřující míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem přitom přesahuje nezaměstnanost 10 procent - tedy nejvíc od rozdělení federace v roce 1993.

Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta, o výši míry nezaměstnanosti v ČR:

„Pokud se podíváme na český pracovní trh, tak v letošním roce to hraničí téměř s jistotou (vysoká nezaměstnanost). Jak začnou nabíhat teplejší měsíce, tak se budou objevovat sezonní práce, takže ta nezaměstnanost poklesne, ale obecně s tou špatnou situací – malým počtem volných míst a velkým počtem nezaměstnaných osob - musíme počítat. Obávám se, že to bude i po velkou část roku příštího.“