Plyn bude od května levnější

Praha - Češi budou možná topit levněji. Největší tuzemský dodavatel plynu společnost RWE totiž od května snižuje ceny. Například konkurenční E.ON o zlevňování zatím neuvažuje a odchodu zákazníků se nebojí. Pražská plynárenská pak ceny snížila o 6,5 procenta už na přelomu roku. V reakci na rozhodnutí RWE oznámily zlevnění plynu také firmy ČEZ a Bohemia Energy.

Majitelé rodinných domů, kteří topí plynem od RWE, tak ušetří přes 5 000 tisíc korun ročně. Firma zlevňuje ceny, protože už nechce dál přicházet o zákazníky. „Desetiprocentní snížení ceny zemního plynu se týká všech zákazníků z kategorie domácností,“ říká mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský. Podle odborníků má v dnešní době na ceny plynu vliv hlavně zákazník. Odběratele plynu si totiž každý může vybrat.

Rozhodnutí RWE však přichází až na konci topné sezony a odběry plynu už nyní budou nižší, vyzdvihuje energetický konzultant agentury ENA Jiří Gavor.

Zato dvojka na českém trhu, společnost E.ON, zlevnění zatím neplánuje. „Podle statistik přešlo nejvíc z 348 000 zákazníků, kteří loni změnili dodavatele plynu, právě k E.ON. Jejich odchodu se neobáváme,“ vysvětlil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. 

A ani Pražská plynárenská se v nejbližší době ke zlevnění nechystá. „Toto jsme provedli před zimou, snažili jsme se zákazníkům ulevit na začátku topné sezony. Na přelomu roku jsme nabídli všem klientům zlevnění o 6,5 procenta, pokud prodlouží smlouvu o dva roky. Využily to desítky tisíc lidí,“ dodal mluvčí firmy Miroslav Vránek. 

Blahoslav Němeček, analytik, Ernst & Young

„Jedním z důvodů, proč některé společnosti přichází se snížením ceny, je velmi silná konkurence na trhu se zemním plynem.“ 

Obchodní ředitel a člen představenstva RWE ČR Tomáš Varcop zdůraznil, že zlevnění nesouvisí s arbitráží, kterou RWE vede s ruskou společností Gazprom. RWE ve sporu tvrdí, že měla právo snížit své závazky pro odběr plynu. Gazprom však požadoval peníze za nevyčerpaný minimální odběr plynu v letech 2008 až 2011. Arbitrážní soud ve Vídni se v říjnu přiklonil na stranu RWE, Gazprom ale usiluje o změnu rozhodnutí.

Účty za plyn přitom zatím rostly skoro každý rok. Před deseti lety zaplatili majitelé rodinných domů v průměru 19 tisíc korun. V loňském roce to bylo už 44 tisíc.

Vydáno pod