Nejlepší první čtvrtletí od roku 2006, Kalousek ale mírní optimismus

Praha – Saldo státního rozpočtu dosáhlo ke konci března nejlepšího výsledku za první čtvrtletí od roku 2006 – příjmy převýšily výdaje a Česko hospodařilo s přebytkem 14 miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se na bilanci rozpočtu pozitivně projevuje úprava DPH a změny některých jiných daní. Zároveň ale mírní přílišný optimismus – odhadovat výsledek celého roku bude podle něj možné nejdříve v létě. Opozice tvrdí, že zdražení léků a potravin za lepší rozpočtová čísla nestojí.

Na DPH stát vybral 52,4 miliardy korun, meziročně o čtvrtinu více. „Na dani z přidané hodnoty se oproti všem škarohlídům vybírá mnohem více, než se čekalo,“ uvedl Kalousek. „Vedle úpravy DPH se na výběru této daně pozitivně projevuje transformace daňové správy a její vyšší efektivita,“ dodal šéf státní kasy. Obě sazby DPH od letoška stouply o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) jsou jakékoliv závěry o hospodaření státu a výběru DPH v letošním roce předčasné. „Ovšem pokud by tento trend pokračoval, mohl by signalizovat oživení spotřeby, což by byl pozitivní jev. Zlepšený výběr DPH zatím nepotvrzuje skeptické názory, že její úpravy nic nepřinesou,“ konstatoval předseda vlády.

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí:

"Ačkoli vidíme podstatné zlepšení, je potřeba varovat před přílišným optimismem. Relevantní odhady pro celý rok je možno vytvářet až v průběhu léta."

Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda strany:

„Máme sice o něco větší přebytek, než byl v loňském roce, ale zaplatili jsme to dražšími potravinami a dražšími léky.“

V reakci na výsledky rozpočtu za první kvartál ministr financí také vyjádřil naději, že Česká republika letos ukončí s Evropskou komisí řízení o nadměrném schodku. To začalo v roce 2009, kdy rozpočtový schodek přesáhl povolenou hranici takřka dvojnásobně. Evropská unie proto po české vládě požaduje, aby deficit snížila pod tři procenta HDP do letošního roku. MF plánuje letos snížení deficitu na 2,9 procenta HDP.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o více než 34 miliard korun na 292,9 miliardy korun, z toho daňové příjmy stouply o necelých 14 miliard na 141 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu naopak ke konci března meziročně klesly – o 2,2 miliardy na 278,9 miliardy korun.

Sobíšek: Celý rok to nevydrží

„Zlepšení proti loňsku je patrné na příjmové i výdajové straně, ze značné části jde ale o mimořádný vývoj, který nevydrží po celý zbytek roku,“ domnívá se analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Příjmy podle něj vylepšilo opětovné uvolnění peněz z fondů EU a vyšší nepřímé daně. U výdajů se pak šetřilo na kapitálových položkách – ty meziročně poklesly o více než 5 miliard korun.

Sobíšek nicméně pozitivně hodnotí výběr DPH: „Jednak to ukazuje na pozitivní dopad zvýšení sazeb na státní kasu, zejména ale naznačuje neklesající aktivitu v české ekonomice na začátku letošního roku.“

Loni v březnu byl rozpočet ve schodku 22,7 miliardy korun – v meziročním srovnání si tak polepšil skoro o 37 miliard. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.