Barroso: S bankovním dohledem by šlo kyperskou krizi zvládnout lépe

Praha - Předseda Evropské komise (EK) José Manuel Barroso se v Praze setkal s premiérem Petrem Nečasem, který označil jejich společné jednání za „kvalitní“. Shodli se přitom v několika zásadních bodech – nutná je podle nich zodpovědná fiskální politika, ale i růst konkurenceschopnosti zemí EU a zároveň unie jako celku. Právě to je podle nich jedinou cestou, jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností a oživit evropskou ekonomiku. Dalším zásadním tématem pak bylo zkompletování jednotného vnitřního trhu EU. Řeč padla rovněž na kyperskou krizi. Barroso řekl, že by problémy šly lépe zvládnout, kdyby již fungoval bankovní dohled.

„Vítáme konstruktivní diskusi, kterou jsme tu vedli,“ podotkl Barroso s tím, že je v zájmu všech zemí EU zajistit stabilitu eurozóny. Jednotná Evropská unie a jednotný vnitřní trh jsou podle šéfa EK nutností. „Oceňuji, že se Česká republika zavázala k naplnění programu jednotného trhu. Je to totiž jedna z nejdůležitějších hnacích sil růstu,“ uvedl Barroso. 

V zájmu všech je v současné době podle Barrosa vyřešení kyperské krize. Šéf EK se zastává reformy správy bank. „Chceme vytvořit jednotný systém dohledu pro eurozónu – to je první krok, poté bude následovat jednotný rezoluční mechanismus,“ řekl Barroso. V oblasti jednotného bankovního dohledu bylo podle českého premiéra dosaženo „uspokojivého kompromisu“.

„Bez ohledu na všechny překážky je realita taková, že jdeme dopředu. Evropská unie si už prošla tou nejhorší krizí,“ míní Barroso.

Barroso se s Nečasem shodl třeba i na zodpovědné fiskální politice. „Tou správnou cestou rozhodně není zvyšování deficitů a nalévání finančních prostředků uměle do ekonomiky,“ prohlásil Nečas, který zároveň ocenil spolupráci s EK v oblasti kohezní politiky. Právě čerpání evropských peněz je v Česku problémové. „Chceme dosáhnout transparentního a efektivního systému čerpání,“ podotkl český premiér. 

Předseda EK pochválil vládu za progres v daňové oblasti

Barroso poté zdůraznil nutnost pokračovat v důvěryhodné daňové politice. Nečasovi blahopřál za „význačný progres, jehož bylo dosaženo v daňové oblasti v posledních dvou letech“. 

Jednání se týkalo třeba i zavedení daně z finančních transakcí, k níž má česká vláda skeptický postoj. „Bojíme se, aby tento systém zdanění nepoškodil jednotný vnitřní trh, a obáváme se také o země, které se této posílené spolupráce v oblasti daně z finančních transakcí nezúčastní,“ konstatoval Nečas. Barroso na to odvětil, že obavy všech zemí bere Brusel za své.