Řecko prodlouží daň z nemovitostí, symbol tvrdých úspor

Atény - Řecká vládní koalice se dohodla na prodloužení mimořádné daně z nemovitostí, která je v Řecku považována za symbol tvrdých úsporných opatření. Dohoda přišla těsně před čtvrtečním návratem inspekce mezinárodních věřitelů do Atén. Kvůli sporu o tuto daň hrozila v zemi další vládní krize.

Koaliční partneři se během téměř tříhodinového čtvrtečního jednání shodli, že se daň rušit nebude. Původně měla přestat platit už v letošním roce, podle dohody ale bude její výběr pokračovat i napřesrok. Daň se platí společně s účty za elektřinu. Jak uvedla spolupracovnice ČT Soňa Dorňáková Stamu, výběr prostřednictvím účtu za elektřinu je jediný způsob, aby lidé daň skutečně zaplatili.

Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice ČT

„Kdo tuto daň nezaplatí, tomu energetická firma může vypnout elektrický proud.“

Trojí daň z nemovitosti

Speciální daň musí platit i majitelé velmi malých bytů. Navíc Řekové jsou už tak zatíženi dalšími dvěma daněmi z nemovitostí. Až 80 procent lidí v Řecku přitom vlastní nějaký menší nebo středně velký byt. Podle Stamu to ale nejsou lidé, kteří by byli závratně bohatí. Buď si na byt léta šetřili, nebo jej financovali půjčkou.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu korun) však problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur.

Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám, snižování mezd, zvyšování důchodů, ale také opakovanému zvyšování daní. To však má negativní dopad na ekonomiku, která zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a analytici odhadují, že k růstu by se mohla vrátit v příštím roce.