Bendl vysvětluje novelu k vodovodům, ČSSD prý neumí číst

Praha – Ministr zemědělství Petr Bendl se na dnešní tiskové konferenci opřel do ombudsmana i zástupců ČSSD za své komentáře k novele zákona o vodovodech a kanalizacích. Jablkem sváru jsou náklady na přípojky pod veřejným prostranstvím, které si budou nově na své náklady opravovat vlastníci domů. "Ani druhé přečtení návrhu zákona neukazuje, že by si ten návrh zákona přečetli  pořádně (ČSSD) a pochopili jeho smysl. Je velmi zkreslené tvrzení, že vláda chce na občany přenést další výdaje a další náklady," prohlásil Bendl. Vládní návrh v Poslanecké sněmovně prošel už koncem března. Na to, že je připravovaná novela nevýhodná pro vlastníky vodovodních a kanalizačních přípojek, tehdy nikdo neupozornil.

Dosud se o přípojky pod veřejným prostranstvím starali provozovatelé vodovodů a kanalizací. Zdůvodnění předlohy uvádí, že „vlastník přípojky nebo kanalizace nemůže požadovat, aby jeho věc, byť se nachází na veřejném prostranství, byla opravována a udržována na náklady jiného subjektu“. Je to prý v rozporu s občanským zákoníkem.

Sociální demokraté ale tvrdí, že jde o snahu přenášet náklady na rodiny a zvyšovat zisky provozovatelů vodovodů a kanalizací. Stranický místopředseda Michal Hašek se podivil nad tím, že vláda zdůvodňovala novelu harmonizací s evropskou legislativou; přípojky pod to ale prý nespadají. „Jde o snahu sáhnout do kapes občanů,“ řekl Hašek.

Bendl kontruje: ČSSD neumí číst a ombudsman ho šokoval

„Jsem absolutně v šoku z toho, že si úřad ombudsmana stěžuje na podobu tohoto návrhu zákona, neboť to, co je předmětem kritiky, bylo požadováno právě úřadem ochránce práv. Ten náš návrh zákona s touto úpravou prvně nepočítal, ale úřad nám zaslal svoji zásadní připomínku, kterou jsme zohlednili.“

„K sociální demokracii: Ani druhé přečtení návrhu zákona neukazuje, že by si ten návrh zákona přečetli pořádně a pochopili jeho smysl. Je velmi zkreslené tvrzení, že vláda chce na občany přenést další výdaje a další náklady.“

Ministr zemědělství rovněž připustil, že je vláda připravena jednat o kompromisním návrhu. Novela prý není žádné dogma, nicméně problém prý není černobílý.

V křižovatce ulic Merhautova a Slepá praskl vodovod
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Sociální demokraté budou navrhovat vypuštění nového ustanovení na jednání zemědělského výboru příští týden i v takzvaném druhém čtení. Pokud neuspějí, udělají to v Senátu, v němž mají většinu.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Podoba této novely demonstruje, jak se Nečasova vláda opět snaží zkoušet, co si ještě může vůči občanům naší země dovolit. Je to jednoznačně snaha přenášet náklady na rodiny. To znamená zvyšovat zisky provozovatelů vodovodů a kanalizací a zvyšovat současně tedy výdaje domácností. Ve sněmovně s tím jednoznačně nebudeme souhlasit.“

Vládní návrh prošel ve sněmovně prvním čtením už 20. března a nikdo na problém tehdy neupozornil. Nevšiml si toho ani zpravodaj zákona, poslanec ČSSD Ladislav Skopal. I kvůli tomu poslanci zákon řešili jen pár minut a nikdo nenavrhoval žádnou změnu. Na ustanovení upozornila ve středu končící zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, podle níž se vlastník přípojky dostane do nevýhodného postavení.