Polsko: Češi se snaží zdiskreditovat naše potraviny

Praha - Polsko se ohradilo proti kritice svých potravin v Česku. Podle velvyslanectví za ní stojí snaha vytlačit polské výrobky z českého trhu a zvýšit podíl domácích. Diplomati se brání tím, že kontroly kvality polských potravin jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Velvyslanectví navíc varovalo, že masivní kritika kvality polských potravin poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. Ministerstvo zemědělství ČR reagovalo tím, že se neřídí původem potravin, ale jedině jejich kvalitou.

„V Evropě funguje otevřený trh, a proto se ministerstvo zemědělství v žádném případě neřídí původem potravin, ale jen a jedině jejich kvalitou. Chceme, aby na českém trhu byly pouze kvalitní potraviny, bez ohledu na jejich zemi původu,“ sdělil mluvčí resortu zemědělství Jan Žáček.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) již avizoval schůzku se svým polským protějškem, ministrem zemědělství a rozvoje venkova Stanislawem Kalembou, která má sloužit k prohloubení spolupráce českých a polských dozorových orgánů. Květnové jednání má pomoci společně odstraňovat z trhu nekvalitní výrobky.

Petr Bendl (ODS), ministr zemědělství:

„Já už dlouhou dobu říkám polským kolegům, že je v jejich zájmu, aby nám pomáhali s informováním, aby nám pomáhali s tím, že se na český trh nebude dostávat nekvalita. Poškozuje to jméno těch výrobků, které přicházejí z Polska a jsou kvalitní.“

Podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) loni tvořily potraviny polského původu 24,1 procenta všech potravin, které byly označeny jako nevyhovující. Nevyhovujících šarží tuzemského původu bylo v českých prodejnách 14,5 procenta. Podíl polských nevyhovujících výrobků byl nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do ČR.

Polský premiér Donald Tusk už na konci března při své návštěvě na Slovensku obhajoval kvalitu polských potravin, která podle něj nezaostává za evropským průměrem. Ohradil se vůči kritice, jíž v souvislosti s různými aférami čelí polští potravináři. „Skoro čtvrtina našeho exportu jde do Německa. Sami víte, jak náročný je německý spotřebitel. Přesto nemáme s Němci problémy,“ hájí polské produkty i člen Tuskova kabinetu, ministr zemědělství Kalemba.

Kdo s koho?

Poláci argumentují tím, že zemědělská výroba v ČR dramaticky klesá, roste dovoz a spolu s ním také záporná obchodní bilance. Více než polovina všech potravin se proto nyní do Česka dováží z Německa a Polska.

Od roku 2000 se německý podíl na dovozu zvětšil asi o 50 procent, polský pak až o 200 procent. Podle velvyslanectví čeští výrobci a jejich sdružení otevřeně přiznávají, že nejsou schopni konkurovat polským výrobcům, a pouštějí se do neférového boje.

Vyjádření polského velvyslanectví v ČR:

„Uvedené statistické údaje jasně ukazují skutečné příčiny nynější situace. Polské potraviny jsou na českém trhu čím dál konkurenceschopnější a ohrožují zájmy místních výrobců.“

Za masivní kritikou kvality polských potravin prý stojí snaha přesvědčit české konzumenty o kvalitativních nedostatcích polských výrobků jako takových a následně je úplně vytlačit z českého trhu, čímž by se zvýšil prodej české výroby.

„Masivní kritika se častokrát nevztahuje na konkrétní výrobce nebo produkty, ale plošně poškozuje jméno polských výrobců a výrobků jako takových, jejich českých distributorů a také dobré sousedské vztahy mezi našimi zeměmi,“ míní polští diplomaté. Velvyslanectví se nelíbí ani to, že údajná kampaň proti polským potravinám trvá už skoro rok.

Proti tomu, že by v Česku byla vedena jakákoli „masivní kampaň“ proti polským potravinám, o níž Poláci hovoří, se ohradilo české ministerstvo zahraničí. Podle mluvčí resortu Johany Grohové jsou jednoznačnou prioritou státu kvalitní potraviny pro české obyvatelstvo.

„Existuje celá řada případů, kde česká veřejnost neměla dostatek odpovídajících informací od polských úřadů,“ uvedla Grohová. Podle ní česká diplomacie řešila téma s polskými partnery 5. dubna. „Vzhledem k vysledkům tohoto jednáni vyjadřuje MZV překvapení nad obsahem i formou sdělení polské ambasády, které nepřispívá k vyjasnění situace,“ doplnila mluvčí.

Nezapomínejte na metanol

Kritika do Česka ale nemíří jen z polské diplomacie. Také generální ředitel Polské federace výrobců potravin Andrzej Gantner se domnívá, že se z české strany jedná o paušalizování a úmyslné podkopávání důvěry ke všem polským potravinám.

„Kdybychom my v Polsku chtěli také upozorňovat na každý incident s českým jídlem, také bychom o tom mohli informovat každý den,“ prohlásil na česko-polském hospodářském fóru v Praze a připomněl nedávnou aféru se smrtícím metanolem v českých lihovinách. Na otrávený alkohol původem z Česka zemřelo nejméně 10 Poláků.

Podle Gantnera dochází z české strany k narušování předpisů o společném trhu a protekcionismu, proti němuž se chtějí polští potravináři bránit. Jejich právníci proto připravují stanovisko pro evropskou komisi.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka naopak vidí hlavní problém v kvalitě kontrol. „Podle mého názoru není na polské straně taková úroveň dozoru nad potravinami, jako je v ČR, a je třeba se tímto problémem zabývat,“ navrhl Juračka, podle kterého je třeba trestat jednotlivé výrobce, a nikoli vyhlásit plošný zákaz dovozu polských potravin.

SKANDÁLY S POLSKÝMI POTRAVINAMI:

  • Únor 2012

Polské firmy prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb i pekárnám.

  • Březen 2012

Polská policie zadržela desítky tun prášku ze zkažených sušených vajec. Obsahoval několikasetnásobně víc nebezpečných bakterií, než povolují normy.

  • Listopad 2012

Čeští veterináři stáhli z prodeje 12 tun zkaženého strojově odděleného masa.

  • Leden 2013

Státní zemědělská a potravinářská inspekce informovala, že se na českém trhu objevily polské oplatky, které můžou obsahovat jed na potkany.