Nová aukce kmitočtů: PPF žádá nediskriminační zacházení

Praha - Skupina PPF má zájem účastnit se nové aukce o kmitočty pro čtvrtého mobilního operátora. Požaduje ovšem nediskriminační zacházení, které jí má zajistit stejné množství frekvencí, jako mají současní tři operátoři. Pro PPF Mobile Services má zásadní význam vyhrazení části pásma 800 MHz pro nové subjekty, což navrhl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Tento návrh ale kritizují stávající operátoři. Telefónica už novou podmínku označila za diskriminační.

Skupina PPF si klade podmínky

PPF požaduje od regulátora také příslib zajištění tzv. národního roamingu v sítích GSM a 3G a ochranu proti možnému stlačování marží ze strany stávajících operátorů. Pro účastníky aukce požaduje naprostou anonymitu. „Bez zachování těchto podmínek v připravované aukci a bez vypsání aukce bez zbytečných odkladů se PPF nové aukce nezúčastní,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.
   
Zkušenost první neúspěšné aukce podle PPF jasně ukázala, že bez splnění uvedených parametrů není vstup nového operátora na trh dominovaný stávajícím oligopolem tří hráčů možný.

Předchozí aukci kmitočtů pro sítě LTE vypsanou loni musel ČTÚ letos v březnu kvůli průtahům a vyšroubované ceně ukončit. Důvodem byly špatně nastavené podmínky. V pondělí proto úřad oznámil podmínky nové aukce.

Nové podmínky:

  • Zajištění pro čtvrtého mobilního operátora vedle bloku frekvencí v pásmu 1 800 MHz i 2x10 MHz v pásmu 800 MHz. Zbylé frekvence v pásmu 800 MHz tak budou stačit pouze pro dva nynější operátory.
  • Další novinkou je zavedení sankcí za rušení příhozů v aukci a snížení počtu zrušených příhozů ze čtyř na dva.
  • Zvýšení počtu aukčních kol za den.
  • Zvýšení minimálního příhozu z 2,5 na pět procent vyvolávací ceny.

Aukce se vedle PPF účastnilo trio tuzemských operátorů T-Mobile, Telefónica a Vodafone. Nová aukce by měla začít v červnu po veřejné konzultaci podmínek.