Ocelárenský gigant zvažuje odchod z Česka

Moskva - Ocelárenský gigant Evraz přemýšlí, že prodá svou ztrátovou českou divizi Evraz Vítkovice Steel, uvedla agentura Bloomberg. Už na začátku dubna firma v Česku na měsíc pozastavila provoz kvůli slabé poptávce. Současně dnes Evraz oznámil, že v loňském roce spadl do červených čísel.

„Ohledně závodu (Vítkovice) zvažujeme různé možnosti,“ prohlásil generální ředitel Evrazu Alexandr Frolov. Ve hře je i možnost, že by Evraz v Ostravě zastavil výrobu surové ocele a ponechal by v provozu pouze výrobu válcovaných produktů.

Podle odborového předáka Zdeňka Kološe odbory uvažují o případných protestech: „V pátek budeme mít zasedání závodního výboru. Tam rozhodneme o dalších krocích.“ Evraz v současnosti v Ostravě zaměstnává 1 114 lidí.

Celá ocelárenská skupina se v uplynulém roce propadla do ztráty ve výši 335 milionů dolarů (zhruba 6,6 miliardy korun). Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Celkové příjmy klesly o deset procent na 14,7 miliardy dolarů (asi 290,5 miliardy korun). Předloni firma vykázala čistý zisk 453 milionů dolarů.

Ocelárny hlásí stále menší zájem o své produkty

Ovšem loňské hospodářské výsledky jsou horší, než čekali analytici. Frolov varoval, že nebezpečí sestupného trendu a nestabilita v odvětví pravděpodobně potrvají po celý rok: „Navzdory některým známkám stabilizace z poslední doby zůstává celosvětový výhled křehký.“

Ocelárny
Zdroj: ČT24

Vítkovický závod patří Evrazu od roku 2005, kdy jej koupil za 285 milionů dolarů. Tehdy svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku.

Zároveň Evraz informoval, že za loňské druhé pololetí nevyplatí dividendu. Akcie firmy reagovaly na zprávy poklesem až o 16 procent na rekordní minimum. Později část svých ztrát smazaly. 

V Evrazu vlastní podíl ruský miliardář Roman Abramovič. Firma sídlí v Londýně, kde se obchoduje i s akciemi firmy. Hlavním působištěm Evrazu je Rusko, a dále pak Ukrajina, Česká republika, Itálie, Spojené státy, Kanada a Jihoafrická republika. Společnost zaměstnává zhruba 110 tisíc lidí.