Mají český sport financovat firmy? Jansta chce změnu legislativy

Praha - Z Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) se do týdne zřejmě stane ČUS - Česká unie sportu. Tento návrh budou v Nymburce příští sobotu schvalovat delegáti valné hromady, na které dojde i ke změně stanov, a tím k definitivnímu rozchodu s minulostí. V Otázkách Václava Moravce to uvedl předseda ČSTV Miroslav Jansta. Svaz dále chce, aby český sport podporovaly i firmy, a požaduje po premiéru Petru Nečasovi legislativní změnu.

Předseda ČSTV Miroslav Jansta vyzval ke změně názvu loni začátkem prosince na valné hromadě. „Pokud to delegáti odsouhlasí, tak se budeme jmenovat Česká unie sportu,“ řekl Jansta v pořadu Otázky Václava Moravce. Společně se změnou stanov by se tak mělo završit budování nové struktury sportovního prostředí v Česku. Hlavní autoritou se stane Český olympijský výbor a ČSTV by se měl proměnit v čistě servisní organizaci hlavně pro tělovýchovné jednoty a kluby a starat se o majetek, který ještě vlastní.  

„Je to definitivní rozchod s minulostí a ve stanovách se přihlásíme k olympismu,“ uvedl Jansta. Doplnil, že ČSTV hrozil v roce 2011 zánik. „Byli jsme téměř před krachem, jak ekonomickým, tak lidským, ale teď jsme schopni fungovat, a s tím přišla změna obsahu, formy a logicky i změna názvu. Naším úkolem je sdružovat 1,5 milionu sportovců a budeme respektovat hlavní sportovní autoritu – olympijský výbor,“ dodal Jansta s tím, že zřídí sportovní centra při krajích. 

Jansta: Před minulostí neutečete

Vinu za krach Sazky má podle Jansty výhradně její šéf Aleš Hušák. Další žaloby, například na své zástupce v představenstvu firmy, tedy už Svaz podávat nechce. Po Hušákovi žádá 953 milionů korun a také omluvu. „Přišli jsme o majetek v hodnotě 13 miliard. Přišli jsme o Sazku. Minulé vedení vyčerpalo všechny vnitřní rezervy. Ale my jsme skončili v plusu a dokazujeme tím, že své závazky umíme dodržet. Jsme schopni fungovat,“ řekl Jansta.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Plénum ČSTV bude mít změnou stanov nově 73 členů, což je o 25 méně než dříve, hlasovací právo budou mít i neolympijské sporty a svého zástupce bude mít i Český paralympijský výbor. V olympijském hnutí posílí role aktivních sportovců, neboť novým jednadvacátým členem výkonného výboru se stal předseda Komise sportovců Petr Koukal.  

„Říkáme, že Český olympijský výbor je nejvyšší sportovní autoritou v zemi, a to je proces, který probíhá v poslední době v Evropě v řadě zemí. Třeba v Německu to probíhalo pět let. My jsme teprve na začátku, máme, řekněme, načrtnout půdorys a musíme to dotáhnout do konce,“ řekl Jiří Kejval, předseda ČOV.  

Český sport by měly podporovat také firmy

Tím, že sportovci přišli o Sazku, ztratili také stálý zdroj příjmů a jsou teď závislí pouze na
penězích ze státního rozpočtu. Letos získali 3 miliardy. Díky připravované novele loterijního zákona by si mohli polepšit.

Český svaz tělesné výchovy dále chce, aby v Česku začala fungovat společenská odpovědnost firem. Podle Jansty je to jeden ze způsobů, jak získat více peněz pro sport. Žádá legislativní změnu - zodpovědnost firem by se nově mohla stát například jedním z kritérií při výběrovém řízení u veřejných zakázek. Svaz už připravuje pod patronací premiéra Petra Nečase k tématu konferenci.

„Tady podniká kdekdo ze zahraničí, vlastní tady velké firmy, jako jsou banky a další, a nepřispívá na kulturu, na sport a sociální věci,“ uvedl Jansta. „Připravujeme konferenci pod patronací premiéra Petra Nečase, kde chceme ukázat, jak to funguje v jiných státech,“ podotkl. Návrh je podle něj krokem k decentralizaci ve financování tuzemského sportu, jíž je zastáncem.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)
  • 222943 » Jansta o Hušákovi: Sazku řídil metodou cukru a biče
  • 222583 » Hušák terčem žaloby, ČSTV od něj požaduje omluvu a miliardu
  • 222428 » Rozhovor s Jiřím Kejvalem a Miroslav Jansta před začátkem pléna ČOV
  • 221981 » Sazka se stane partnerem Českého olympijského výboru
  • 220838 » „Likvidátor“ Sazky Hušák se pustil do zmrzliny
  • 218572 » Jansta prodá půlku basketbalového Nymburka