Estonská ekonomika vzkvétá i navzdory přijetí eura

Tallinn – Podle údajů agentury Ernst & Young obhájilo titul nejrychleji rostoucí ekonomiky Estonsko. Stát se 1,3 miliony obyvatel si během hospodářské krize prošel hlubokými otřesy. Tvrdé ekonomické reformy ale sklízejí první plody - i po přijetí eura se totiž pobaltská země brzy vrátila na nejvyšší příčky ekonomických tabulek.

Ještě nedávno hrozil velkému množství podniků v Estonsku krach. Díky tvrdým škrtům a riskantním investicím ale nakonec přežily. Přitom se řadám z nich podařilo trh ještě rozšířit a expandují např. do Austrálie či Japonska. 

Pobaltský tygr zvyklý na stálý ekonomický růst dostal před pěti lety tvrdou ránu. Ekonomika se propadla skoro o dvacet procent a vláda musela tvrdě šetřit. Dolů šly platy státních zaměstnanců, včetně ministrů vlády, i další státní výdaje. 

Estonské úspory
Zdroj: ČT24

Se škrty se ale místní obyvatelstvo smířilo bez větších protestů. A to i navzdory tomu, že před dvěma lety Estonsko vsadilo na společnou evropskou měnu. Podle estonského premiéra se ale tento krok vyplatil. „Estonsko je znovu atraktivní pro zahraniční investice, firmy tady vytvářejí nová pracovní místa a pomáhají také vývozu,“ nechal se slyšet Andrus Ansip. 

Ne všichni jsou ale z eura nadšení. Euroskeptici věští měně nepříznivou budoucnost a je prý jen otázkou, kdy s sebou ke dnu vezme i Pobaltí. Euro se údajně vyplatí jen bohatým. Chudším Estoncům zbývají vysoká inflace, nezaměstnanost i další problémy. Ceny navíc raketovou rychlostí stoupají na úroveň Skandinávie a pro mnohé lidi je to nesnesitelné - část obyvatelstva tedy naříká, ta podnikatelská naopak euro chválí. 

Estonská zkušenost s eurem je po dvou letech relativně střízlivá. Není to lék na všechny neduhy a vláda musí být hodně obezřetná. Je ale u evropského jednacího stolu a může věci více ovlivňovat.  

Estonská ekonomika vzkvétá (zdroj: ČT24)