Lidé si více užívají prodloužených víkendů, na dovolené ale šetří

Praha – Oblíbenost prodloužených víkendů v tuzemsku mezi Čechy roste. Jednodenních cest po České republice naopak ubylo. Lidé také pociťují dopad krize na své peněženky a na svých cestách se snaží ušetřit. Až 43 procent lidí na cestě utratí 200 až 500 korun denně. Ukazuje to zimní průzkum Ipsos pro CzechTourism. Je z něj také patrné, že letos v zimě až 31 procent lidí, kteří vyrazili na dovolenou, mířili za zimními sporty.

Z průzkumu vyplynulo, že lidé na dovolených mnohem více šetří. Až 17 procent tak utratí méně než 200 korun za den. „V průměru Češi na cestě za jeden den utratí v rozmezí od 200 od 500 korun (…) Je těžké říci, na čem přesně Češi šetří, ale už si tolik nedopřávají útraty nad 2 000 během jednoho dne,“ dodala vedoucí oddělení marketingového výzkumu Markéta Vogelová.

Není překvapivé, že v zimní sezoně většina lidí vyráží především za zimními sporty, a to zejména do Krkonoš, na Šumavu a do Jeseníků. Lyžování bylo i v této zimní sezoně nejlákavější aktivitou pro 31 procent lidí, kteří vyrazili na dovolenou. Oproti zimě 2010 se tento podíl zvýšil o šest procentních bodů.

Trendem poslední doby je zkracování zahraniční dovolené. V rámci pobytů v tuzemsku je ale situace opačná. „Za poslední čtyři roky ubylo jednodenních cest a naopak narostly víkendové pobyty nebo prodloužené víkendy, takže cesty s jedním či dvěma přenocováními,“ podotkla Vogelová. Na jednodenní zájezdy jezdí Češi nejčastěji na jižní Moravu, do středních Čech a na Vysočinu.

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm
Zdroj: Pavel Kosek/ISIFA

Lidé se zajímají o řemesla a gastronomii

Většina turistů se při návštěvě daného regionu zajímá o jeho historii, kulturu a tradice. „Úplně nejvíce se zajímají o místní řemesla, gastronomii a lidovou architekturu. O něco méně o tradiční folklor a nářečí,“ dodala Vogelová. Například dvě třetiny návštěvníků Šumavy měly největší zájem o místní gastronomii, o tradiční řemesla a výrobky se zajímalo 58 procent z nich. Lidová architektura pak zaujala nejvíce v regionu Plzeňsko a Český les.

Telefonát Markéty Vogelové (zdroj: ČT24)