Letiště Vodochody má ke svému mezinárodnímu rozjezdu opět blíž

Praha – Letiště Vodochody má za sebou další krok k tomu, aby se stalo mezinárodním letištěm. Na ministerstvo životního prostředí dorazilo stanovisko expertů, kteří s jeho přestavbou souhlasí. Právě toto rozhodnutí je klíčové pro podání závěrečného stanoviska. První nízkonákladové spoje s cestujícími by tak mohly na letišti přistávat už za tři roky.

Letiště Vodochody by své služby mělo nabízet především nízkonákladovým dopravcům. Průměrně by mělo na letišti být odbaveno denně 48 letadel. Ročně by terminálem mělo projít až tři a půl milionu cestujících a co do počtu pasažérů by se tak stalo druhým největším v republice. Letadla by ve Vodochodech měla přistávat pouze ve dne. Od deseti večer do šesti ráno se tu s provozem nepočítá.

Lidé z okolí se nejvíce bojí hluku

Lidé z okolních obcí ale s výstavbou nového letiště nesouhlasí a svůj postoj dali najevo v rámci iniciativy Stop letišti. „Nejvíc lidem vadí hluk. Když to máte dneska na Ruzyni, že přistává každou jednu až tři minuty jedno letadlo, tak tady by to bylo pět až šest minut,“ upozorňuje Vladimír Palák, předseda svazku obcí Dolní Povltaví. Například v Klecanech se v referendu před třemi lety lidé vyjádřili proti letišti.

Letiště by vytvořilo pracovní místa.

„Počítáme s tím, že Letiště Vodochody by bylo schopno vygenerovat až 1 000 pracovních příležitostí přímo na letišti,“ říká Martin Kačur, generální ředitel Letiště Vodochody. Nicméně Vladimír Palák se bojí toho, že v lokalitě nebude dost pracovníků s odborostí pro práci na technických úkolech, které letiště vyžaduje. Tím by se tato výhoda či ústupek eliminovaly.

Aby mohla stavba začít, musí letiště ještě získat závěrečný posudek vlivu na životní prostředí - takzvanou EIU. Pak bude na řadě stavební řízení. „Minulý týden jsme obdrželi kladný oponentský posudek, který bude důležitým podkladem pro vydání závěrečného stanoviska,“ uvedl Matyáš Vitík z ministerstva životního prostředí. Pokud letiště dostane všechna kladná stanoviska do konce příštího roku, letadla s prvními cestujícími by zde mohla přistávat už v roce 2016.