Budou Severokorejci tankovat íránskou ropu? Schyluje se k tomu

Teherán - Írán zřejmě bude vyvážet ropu do Severní Koreje. Podle tamního ministerstva ropného průmyslu jde o jednu z možností, jak pozvednout ekonomiku země. Ropa je totiž jedním z největších vývozních artiklů Íránu. Rada bezpečnosti OSN přitom na obě země uvalila sankce - kvůli jejich kontroverzním jaderným programům.

Na íránském území se nachází celkem 18 miliard tun ropy, což je odhadem asi 11 procent celosvětových zásob. Zemi to řadí na třetí místo světa. Do zahraničí Írán vyváží zhruba 2,5 milionu barelů ročně. Jeho vlastní spotřeba černého zlata se od roku 1980 ztrojnásobila.

Jedná se o exportu ropy do Severní Koreje

„Stále jednáme se Severní Koreou, která projevila zájem o koupi íránské ropy. V zásadě s tím nemáme žádný problém,“ potvrdil Rostam Gasemí, íránský ministr ropného průmyslu.

Případná ropná dohoda mezi oběma zeměmi se nelíbí Evropské unii ani Spojeným státům. Ty už předtím na Írán uvalily ropné embargo. Washington se teď snaží přesvědčit asijské země, aby se k němu přidaly. „Několikaměsíční sankce nám už způsobily vážné problémy. Teď se je snažíme překonat. Nemáme proto problém s vývozem naší ropy do jiné země, ať je v jakékoli části světa,“ doplnil Gasemí.

„Pro oba státy to je výhodné. Především pro Írán, protože to rozloží pozornost, kterou mu Spojené státy a vyspělý svět věnují, také na Severní Koreu. Země tím zároveň způsobuje problémy Spojeným státům, svému největšímu nepříteli, a zároveň má Írán momentálně dost ropy, protože ropné embargo snižuje jeho odbyt,“ říká Luboš Mokráš, analytik České spořitelny.

Severní Korea a Írán přitom už v září podepsaly dohodu o vědecké a technologické spolupráci. A v 90. letech byla KLDR pro Teherán jedním z hlavních dodavatelů zbraní.