Dřevostavby „frčí“, letos jim ale pšenka moc nepokvete

Brno - I přes krizi, která sužuje domácnosti a firmy, segment dřevostaveb od poloviny devadesátých let stále roste. Loni našlo ve „dřevěných zdech“ obydlí zhruba 1 500 rodin. Nicméně letos má přijít mírné ochlazení zájmu o tento typ obydlí. „Letos odhaduji, že dojde i u výrobců dřevostaveb k meziročnímu poklesu realizace domů v ČR o 15 až 20 procent, tedy o 200 až 300 domů,“ prohlásil na veletrhu dřevostaveb v Brně místopředseda Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Vratislav Blaha.

Hlavním důvodem pravděpodobného poklesu realizací staveb je nejistota zákazníků. Lidé raději šetří a spoléhají na to, že oživení ekonomiky nastane teprve v příštím roce. „Věřme, že to nebude dlouho trvat a situace se obrátí k lepšímu,“ doufá Blaha.

V Rakousku až 30 procent rodinných domů tvoří dřevostavby, ve Skandinávii je tento podíl ještě vyšší. Loni v Česku z celkového počtu asi 14 400 nově zahájených staveb všech rodinných domů dosáhl podíl dřevostaveb kolem deseti procent. Prostor pro zlepšení tedy je. Cílem je dosažení hranice dvaceti procent. V roce 1997 přitom dřevostaveb ještě nebyla ani stovka.

Podle Blahy je pořízení dřevostavby oproti klasickému dřevěnému domku zhruba stejně cenově náročné. Dřevostavba ale majiteli uspoří peníze na energiích. Výhodou je i rychlost výstavby, při hrubé stavbě v řádu dnů.

V oboru dnes v Česku pracuje více než stovka firem. Kromě nich je na trhu ještě řada menších společností až po různá tesařství.