Estonsko vydělává na povodňové turistice

Tallinn - Pro Estonsko jsou typické jarní záplavy. Ale zatímco zemědělci si na ně stěžují a počítají ztráty, které jim působí, podnikatelé z jihoestonského národního parku Soomaa vymysleli způsob, jak přeměnit přírodní katastrofu v turistickou atrakci a výnosný byznys. Po zaplavených oblastech organizují výlety na kánoi.

Na jaře hladina rozvodněných řek v Estonsku vystoupá i do výšky několika metrů. Místní lidé toto období nazývají s trochou nadsázky pátým ročním obdobím. Nese s sebou zatopené silnice, lesy nebo opuštěné domy. 

Aivar Ruukel, organizátor kanoistické výpravy

„Maximální šířka jezera může být kolem 100 metrů čtverečních a důvod je docela jednoduchý: ve zdejších řekách, čtyřech nebo pěti, které se slévají, zvedá hladinu tající sníh a v létě dešťová voda a jen jediná z řek teče odtud. Břehy ostatních toků jsou nízké, dál odtud jsou vyšší. Zaplavuje se to, jako byste nalévali vodu do misky.“   

Podle Aivara Rukela, organizátora kanoistické výpravy, je síla přírodního živlu doslova fascinující. To mu před několika lety vnuklo myšlenku, že by lidem mohl nabídnout projížďku zaplaveným územím na kánoi. Sedmikilometrovou trasu projedou za tři hodiny. 

Návštěvnost národního parku je podle místních v období povodní vyšší než kdy jindy. Jezdí sem turisti nejen z Estonska, ale i z dalších evropských zemí. Letos tu byly záplavy nejhorší za posledních několik let. A protože přišly později, než bývá zvykem, chtějí organizátoři protáhnout turistickou sezónu minimálně do května.

Na kánoi po zaplaveném národním parku (zdroj: ČT24)