Penta chystá expanzi do Polska, prodá Aero Vodochody?

Praha - Penta Investments chce expandovat v Polsku. Podle skupiny jde o trh s největším potenciálem v regionu. Přímo ve Varšavě se středoevropská investiční skupina zajímá o čtyři velké realitní projekty. V hlavním městě už Penta otevřela své zastoupení. Skupina zároveň nevyloučila, že jedním z podniků, které během pěti let prodá, bude výrobce letadel Aero Vodochody. Pentě loni stoupl čistý zisk na 147 milionů eur (3,82 miliardy korun) z předloňských 127 milionů eur.

Investiční skupina se bude dál rozvíjet. „Trh, kam jsme se rozhodli investovat a vstoupit, je ten polský, kde jsme vybrali nový tým a pevně věříme, že má velký potenciál. Ale prostřednictvím akvizice polských společností investujeme i na trzích s větším potenciálem rozvoje, jako je Rusko,“ poznamenal partner Penty Marek Dospiva. 

Strategii bude skupina měnit i v Evropě. Chce mít totiž delší čas na to, aby firmy, které kupuje, zhodnotila - a prodávala je tak dráž. Teď má v portfoliu 17 společností. Během pěti let chce jejich počet snížit na deset. „Chceme vlastnit větší firmy a chceme je vlastnit déle. Takže z investora, který držel firmy v portfoliu průměrně tři až čtyři roky, se změníme v investora, který je drží deset a víc let,“ konstatoval partner Penty Jaroslav Haščák.

Partner Penty Marek Dospiva:

„V Evropě očekáváme jen mírný, pokud vůbec nějaký ekonomický růst. Aby naše společnosti mohly překonávat své konkurenty, potřebujeme delší investiční horizont a zaměřit se detailněji na každodenní řízení portfolia.“

Partner Penty Jaroslav Haščák:

„Evropský region čeká stagnace, která potrvá možná až dvacet let.“

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zatím Pentě investice vycházejí - loni ji čistý zisk stoupl na 3,8 miliardy korun. Jen za loňský rok koupila šest společností. Do nových projektů a rozvoje těch stávajících přitom investovala 370 milionů eur (9,6 miliardy korun). 

Do pěti let by skupina mohla prodat Aero Vodochody. „Žádný proces v tomto směru ale nebyl spuštěný,“ sdělil mluvčí Penty Martin Danko. Hodnotu Aera prý výrazně zvedly dvě zakázky od kanadského Bombardieru a brazilského Embraeru na dlouhodobé dodávky dílů křídel pro nové modely dopravních letadel. Penta koupila Aero od státu v lednu 2007 poté, co vyhrála privatizační soutěž.

  • Pentě patří například Fortuna, Aero Vodochody nebo lékárenská síť Dr. Max.
  • Nyní v Česku a na Slovensku připravuje celkem 14 realitních projektů. Mezi nimi je například Florentinum v centru Prahy - kancelářský komplex, kde má mít přes 57 metrů čtverečních administrativních ploch. 

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Penta Investments chce expandovat v Polsku (zdroj: ČT24)