Hospodaření státu MONITORuje nový web ministerstva financí

Praha - MONITOR. Tak se jmenuje nový informační portál, který dnes spustilo ministerstvo financí (MF). Hlavním úkolem webu je zveřejňovat data o průběžném hospodaření státu, stránky ale obsahují i základní inormace o rozpočtu a podrobné informace, včetně tzv. rozklikávacího rozpočtu, za předchozí roky. Podle úředníků resortu se portál do finální fáze dostane koncem letošního roku

„Ministerstvo financí zde bude zveřejňovat základní ekonomické informace ze všech úrovní státní správy a samosprávy, tak jak je dnes získáváme z výkazů. Zahrnují jak účetní informace z účetní rozvahy, tak rozpočtové informace od jednotlivých organizací,“ vysvětlil ředitel rozvoje informačních a komunikačních technologií MF Radoslav Bulíř.

Z uvedených dat lze mimo jiné zjistit, jak se státu daří výběr daní či jak hospodaří ministerstva. Přístup do portálu je bez autorizace a data v něm se budou aktualizovat automaticky. „Jedná se o další krok pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů. Každý si bude moci na jednom místě zjistit podrobné informace o hospodaření na všech úrovních státní správy a samosprávy,“ oznámil šéf státní pokladny Miroslav Kalousek.

V první verzi obsahuje portál především data z Centrálního systému účetních informací státu. Aktualizovat se server bude jednou za čtvrtletí u dat z Centrálního systému účetních informací státu a jednou za měsíc u dat z Rozpočtového informačního systému.

Monitor Státního rozpočtu
Zdroj: monitor.statnipokladna.cz/MFČR

Pod názvem Územní monitor se skrývá aplikace, která se zaměřuje na hospodaření jednotlivých krajů a obcí - objem jejich majetku či dluhů. Uživatel zde podle ministerstva najde hlavně výsledky účetních závěrek krajských úřadů a hospodaření příslušných regionálních rad, které mimo jiné spravují projekty financované s podporou evropských peněz. „Na druhou stranu můžete jít do seznamu všech obcí v kraji a u každé z obcí získáte informace z účetních závěrek jimi zřizovaných příspěvkových organizací,“ popsal funkci aplikace Radoslav Bulíř.

Během letošního roku bude podle MF systém postupně aktualizován a doplněn o další nástroje, jako je například možnost dynamické analýzy dat pomocí pokročilého nástroje pro reporting nebo automatické exporty pro systémy třetích stran. „Lidé si budou moct dělat časové řady a vybírat jednotlivé atributy, které je zajímají,“ prozradil Bulíř. „Do své finální podoby bude portál uveden k 31. prosinci 2013,“ doplnil mluvčí rezortu Jakub Haas.

Základem portálu je „Státní pokladna“

Zveřejňování informací o hospodaření státu vychází ze zavedeného systému Státní pokladny. Ten od ledna propojil státní organizace, nyní jsou v systému data od 17 500 účetních jednotek, tedy například ministerstev, státních fondů, obcí, krajů, příspěvkových organizací nebo veřejných vysokých škol. V systému se již připravoval státní rozpočet na letošní rok. K rozpočtovým modulům systému Státní pokladny jsou totiž připojeny i všechny organizační složky státu, kterých je zhruba 280.

Rozhovor s Radoslavem Bulířem (zdroj: ČT24)