Apple připravuje rekordní emisi dluhopisů, získá až 333 miliard

New York - Vůbec první emise dluhopisů technologického gigantu Apple se vyšplhá až na rekordních 17 miliard dolarů (333,5 miliardy korun). Jde přitom o největší dluhopisovou emisi jakékoli společnosti mimo bankovní sektor v historii. Část výnosu z emise chce Apple rozdělit mezi své akcionáře, a to zhruba 100 miliard dolarů (téměř dva biliony korun).

Apple je jedinou velkou technologickou společností bez dluhu, navíc si udržuje vysoký hotovostní přebytek. O dluhopis od výrobce populárních telefonů iPhone a tabletů iPad je mezi investory obrovský zájem. Jen za dnešek přišly manažerům emise Deutsche Bank a Goldman Sachs objednávky na dluhopis Applu v hodnotě přes 50 miliard dolarů, uvádí Reuters.

Apple letos obrátil o 180 stupňů a vyslyšel výzvy akcionářů k rozdělení finančních přebytků, které dosud vždy odmítal. Nyní musí rychle sehnat peníze, aby splnila slib rozdělit 100 miliard dolarů, který dala investorům minulý čtvrtek. V hotovosti má sice Apple celkem 145 miliard dolarů, v USA má ale k dispozici volných jen asi 45 miliard. V příštích třech letech tak potřebuje získat kolem 60 miliard dolarů.

Zatím největší objem dluhopisů z nebankovních firem vydala loni v listopadu americká farmaceutická společnost AbbVie, která si díky emisi přišla na 14,7 miliardy dolarů.

Splatnost od tří do třiceti let

Emise Applu přitom bude sestávat z šesti částí. Firma nabídne dluhopisy se splatností deset let za 5,5 miliardy dolarů, pětileté bondy za celkem čtyři miliardy, 30leté papíry za tři miliardy a tříleté obligace za 1,5 miliardy dolarů, všechny s pevným úrokem. Dále vydá tranše s plovoucím úrokem určovaným podle vývoje referenční sazby - tříleté papíry za jednu miliardu a pětileté za dvě miliardy dolarů. 

Mac
Zdroj: ČT24/ISIFA

Současně firma v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů. Investoři se již dříve dožadovali, aby mezi ně Apple rozdělil část svých finančních přebytků.

Ještě před dvěma týdny se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla téměř o 300 miliard dolarů (šest bilionů korun). V posledních dnech ale akcie firmy díky jejímu vstřícnému přístupu k investorům prudce oživily. Dnes jejich kurz vzrostl o tři procenta nad 443 dolarů.