10 technologií, které mění život na Zemi

New York – Technologické novinky se objevují neustále, ale jen deset z nich dokáže podle investiční skupiny Citi způsobit revoluci, hlavně pak v byznysu. Zasahují přitom do všech možných oblastí, od energetiky, výroby a IT až do zábavního průmyslu, jak uvádí server BusinessInsider.com, který zveřejnil žebříček deseti nejzásadnějších „zlepšováků.“ Některé už se úspěšně etablovaly, jiné teprve na objevení čekají. Ať už kvůli složitému ovládání, nebo třeba vysoké ceně.

1. 3D tisk 

Nejspíše to nebude trvat dlouho, a v pohodlí domova si budeme moct vytisknout například tužku nebo figurku podobnou naší osobě. Podle Citi se trh s 3D tiskem do roku 2019 téměř zdvojnásobí. Nejprve má najít využití v letectví nebo třeba při výrobě zdravotních pomůcek. 

2. Elektronické cigarety 

Elektronické cigarety jsou pro zdraví mnohem bezpečnější než ty klasické, alespoň než několikaleté studie naznačí jiný výsledek. Navíc tzv. e-cigaretu si (většinou) můžete „zapálit“ i tam, kde je kouření jinak zakázáno. V příštích letech porostou zisky z elektronických cigaret až o 50 procent, věří Citi. Záležet však bude na tom, jak je přijmou například současní kuřáci nebo zda také nepřijde jejich konec na veřejných místech.

3. Genomika a medicína šitá na míru  

Najde se spousta lidí, kteří jsou ochotni zaplatit vysoké částky za to, aby zjistili vše o svém zdravotním stavu. Ať už jde o předpoklady ke vzniku rakoviny nebo třeba genetické testování ještě nenarozených dětí. Zatímco v roce 2005 se obrat v této oblasti pohyboval kolem 700 milionů dolarů (13,8 miliardy korun), v roce 2015 se má toto číslo vyšplhat až na 2,1 miliardy dolarů (41,44 miliardy korun).

4. Mobilní platby 

Platby mobilem nebo tabletem přestávají být výsadou Japonců nebo Američanů. Začínají se rozmáhat také v Česku nebo asijských rozvíjejících se zemích, kde došlo k masivnímu rozvoji chytrých telefonů. 

5. Nové technologie těžby 

V posledních letech se začaly rozmáhat pojmy jako břidlicový plyn, hydraulické štěpení či ropné písky. Právě podobné technologie pak pomůžou navýšit zásoby těžených komodit, ať už jde o ropu, či zemní plyn.

A Citi jmenuje i další zásadní technologie. Na šesté příčce se objevuje přechod od ropy právě k plynu, dále třeba rapidní nárůst streamování médií na úkor klasických televizních kanálů a distributorů. Osmou příčku obsadil model software jako služba (SaaS - Software-as-a-Service). Aplikace v SaaS nejsou instalovány na lokálních serverech firmy, ale běží na serverech poskytovatele služby a uživatelé k nim přistupují přes internet. 

  • Zpracování ropných písků autor: Larry MacDougal, zdroj: ISIFA/Canadian Press
  • Těžba ropných písků autor: Canadian Press, zdroj: ISIFA/Rex Features

Předposlední místo si vysloužily softwarově definované sítě (SDN - Software Defined Networking), které mají hardware zatlačit do pozadí. A jako poslední se pak v žebříčku objevují solární systémy – které se už sice netěší takové podpoře veřejnosti, ale zato jsou levnější než v minulosti.