ČNB: Ekonomika letos klesne o 0,5 procenta

Praha - Hrubý domácí produkt Česka letos spadne o 0,5 procenta, předpovídá Česká národní banka. V předchozí prognóze počítala s poklesem o 0,3 procenta. Současně zhoršila i odhad pro příští rok, nově očekává růst o 1,8 procenta, zatímco v únoru to bylo 2,1 procenta.

Naopak ministerstvo financí pro letošek očekává stagnaci ekonomiky. Příští rok by HDP měl podle ministerstva růst o 1,2 procenta. Mezinárodní měnový fond počítá letos s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta. Evropská komise v únorové prognóze odhadla, že tuzemská ekonomika bude letos stagnovat.

Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB 

„Očekáváme od příštího roku oživení poptávky v zahraničí a počítáme i s postupným odezněním vlivů vládních rozpočtových opatření.“

K oživení podle ČNB zatím nedochází

V tuto chvíli se v domácí ekonomice podle viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka stále neobjevují hmatatelné známky oživení. Meziroční růst ekonomiky ČNB očekává letos až za čtvrté čtvrtletí.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Inflace se bude podle ČNB letos pohybovat mírně pod dvěma procenty. „Zdrojem inflace jsou daňové změny spolu s růstem regulovaných cen. Vývoj domácí ekonomiky má naopak na cenový růst tlumící vliv,“ dodal Tomšík.

Kurz české koruny v letošním i příštím roce pak centrální banka v nové prognóze očekává slabší než v únoru. Letos by měl být 25,60 Kč/EUR a příští rok posílit na 25,30 Kč/EUR.