Dánové před limonádovou daní prchali do Německa, opatření skončí

Kodaň – Příznivci sladkých nápojů si své cesty vždycky najdou, ukázal nyní dánský případ. Tamní vláda zavedla daň na limonády a pivo, která se zemi značně nevyplatila. Lidé totiž začali jezdit nakupovat sladké nápoje do sousedního Německa, které z tohoto opatření profitovalo. Dánsko zato přišlo o miliony eur. Zrušením tohoto opatření chce teď dánská vláda podpořit domácí ekonomiku. Informoval o tom server Spiegel.de.

Vláda v Kodani věří, že zrušení daně z nealkoholických nápojů přeshraniční nakupování opět sníží. Daň ze sladkých nápojů vycházela v Dánsku na zhruba 6 korun za litr, u piva pak byla daň 25procentní.

Od července už má být ale všechno jinak – limonádová daň klesne o polovinu a od příštího roku má být zrušena úplně. Pivní daň pak v létě klesne o celých 15 procent. Daň byla zavedena za účelem změny chování spotřebitelů, kteří si měli začít kupovat zdravější výrobky.

Pivo
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Dánský ministr financí Bjarne Corydon již začátkem týdne oznámil, že zrušení daně má širokou podporu v parlamentu. 

Přeshraniční nakupování přitom není v Dánsku žádnou novinkou. Do nejsevernějšího německého státu Šlesvicka-Holštýnska si dělali lidé výlet i předtím. Zavedení daně ale tento trend značně posílilo. Dánské potravinářské sdružení DSK loni zjistilo, že během roku vyrazilo koupit pivo nebo limonády do Německa 57 procent dánských domácností. Jednalo se přitom o nejvyšší číslo v historii měření. 

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Dánská vláda neuspěla ani s „tučnou daní“

Rozhodnutí přichází jen pár měsíců poté, co vláda v Kodani zrušila podobnou daň na potraviny s vysokou koncentrací nasycených tuků. Také toto opatření bylo zavedeno s úmyslem pobízet Dány ke zdravějšímu stravování. Podle úřadů byl ale výsledek takový, že se zvedly ceny potravin a mnoho pracovních míst bylo ohroženo. 

Zrušení daně na limonády je součástí širšího plánu středo-levé vlády premiérky Helle Thorning-Schmidtové, který by měl dánskou ekonomiku učinit konkurenceschopnější.

  • Podle lékařů je cukr schovaný v nápojích po tabáku, alkoholu a drogách tou nejnebezpečnější závislostí.
  • Boj proti nezdravým pokrmům už zahájilo v Evropě také Maďarsko. Daň z tuku byla uvalena třeba na smažené brambůrky.
  • Na americké půdě je známým bojovníkem proti špatným stravovacím návykům starosta New Yorku Michael Bloomberg. Ten chtěl uchránit obyvatele svého města před obezitou a prosadil zákaz prodeje velkých porcí sladkých nápojů. Omezení se mělo týkat rychlého občerstvení, restaurací, kin, sportovních stadionů a kaváren. Americký soud ale tento zákaz zrušil na základě žaloby odvětvových svazů.