Dubrovník bude lákat turisty na obří golfový areál

Dubrovník - Chorvatská ekonomika je značně závislá na příjmech z cestovního ruchu. Země se proto snaží nalákat turisty i na jiné věci než na krásy jadranského pobřeží a rozmanité ostrůvky. Poblíž takzvané perly Jadranu – města Dubrovník tak vznikne obří golfový areál. Velkolepý projekt má ovšem i řadu odpůrců.

Součástí komplexu za víc než miliardu eur, který vznikne na kopci nad historickým Dubrovníkem, budou golfová hřiště, luxusní vily a apartmány, tenisové kurty, jezdecký klub a restaurace. „Toho místa na hoře Srd si po staletí nikdo nevšímal. Měli jsme tu dva návrhy, co by tam mohlo být: nádraží, nebo golfové hřiště. Myslím, že druhá varianta je pro město mnohem lepší,“ konstatoval starosta Dubrovníku Andro Vlahusic. 

Názor starosty ale všichni tamní obyvatelé nesdílí. Bojí se totiž, že golfový areál naruší ráz města, které je právem na seznamu památek UNESCO. Proti stavbě bylo dokonce uspořádáno referendum. Nepřišlo k němu ale dost lidí, kteří by se proti zahájení stavby postavili. 

Enes Cerimagic, organizátor referenda proti stavbě areálu:

„V první řadě tu vůbec nejde o golf. Je to jen zástěrka pro velký developerský projekt. Plánují postavit 240 vil, 400 bytů a dva hotely nad Dubrovníkem. To zákonitě přetíží infrastrukturu, která se udržuje z peněz našich občanů.“

Maja Frenkelová, investorka projektu:

„Golf se tu nakonec hrát bude. Myslím ale, že další investoři si pečlivě rozmyslí, jestli budou chtít podnikat v zemi, která má poměrně nejasné investiční představy.“

Investoři slibují, že areál přinese obyvatelům města stovky nových pracovních příležitostí. Golf by měl navíc přitáhnout movitější turisty, kteří utratí víc peněz. Dá se přitom hrát i v době, kdy už počasí tolik nepřeje koupání v moři.

Referendum o stavbě golfového areálu
Zdroj: ČT24
V Chorvatsku vznikne nový golfový komplex (zdroj: ČT24)