Mladí inženýři se „poprali“ o titul nejlepšího pilota robotů

Washington - Stovky středoškoláků z celého světa se sjely do St. Louis ve Spojených státech, aby se popraly o titul nejlepšího pilota robotů soutěže FIRST. Tu založil programátor a technik Dean Kamen v roce 1989, aby přivedl ke svému oboru mladé adepty. Dnes už má jeho organizace za podpory sponzorů jako Google, Microsoft nebo Boeing roční rozpočet 15 milionů dolarů a představuje důležitý článek ve spojení studia techniky s byznysem.

Náročná soutěž, náročná příprava, regionální a celostátní kola - když se všechno povede, probojují se mladí inženýři až do velkého finále nazývaného také superbowl mozků. Už jen zažít jeho atmosféru a soutěžit s ostatními týmy za aplausu 25 tisíc lidí na tribunách je pro všechny finalisty zážitek na celý život.

„Je tady víc energie, než jsem kdy zažil. Je tu spousta zábavy a taky shonu, snahy o nejlepší výsledek. Ale hlavně je tady skvělá atmosféra,“ popsal zážitek Ryan Zoeller ze střední školy v Minnesotě. 

Za okázalou show je spousta hodin práce, počítání vzorečků a pokusů s roboty. Ti musejí umět každý rok něco jiného, jak si žádají pravidla soutěže. Letos museli zvládnout během dvou a čtvrt minuty nastřílet co nejvíc talířů do branky a pak se vyhoupnout na konstrukci ve středu hřiště. „Pracovali jsme na tom tvrdě, tedy hlavně studenti tomu věnovali spoustu času, vytvořili úžasný tým. Slovy ani nepopíšu, jak jsou skvělí - jsem na ně velmi pyšný,“ podotkl učitel z Toronta Don Morrison. 

Mladí technici navíc nesoupeří jen o vavříny a vědecké uznání - hrají i o svou budoucnost a další kariéru. Z tribun je totiž bedlivě sledují zástupci univerzit, vědeckých institutů a technologických firem.

„Většina Američanů si myslí, že máme nejlepší technologie, nejlepší inženýry a jsme ve všem nejdál. Dlouhou dobu to platilo, ale teď se spousta zemí zaměřila na inovace jako cestu k úspěchu a jdou rychle dopředu. Proto nesmíme zaspat a potřebujeme takovéto soutěže i pro srovnání,“ konstatoval zakladatel organizace FIRST Dean Kamen.

Nástup konkurence je znát i na počtu přihlášek do turnaje, které s každým ročníkem rostou. Letošních šest týmů ve finále uspělo v konkurenci dalších 2 500 skupin ze sedmnácti zemí.

V USA proběhla soutěž o nejlepšího pilota robotů (zdroj: ČT24)