Brazílii trápí příliš drahá rajčata

Rio de Janeiro - Brazílie je jednou z největších zemědělských velmocí na světě. Kromě vyhlášených kávových plantáží nebo lánů obilovin pěstují zdejší farmáři také zeleninu. Jenže její ceny letos rostou do závratných výšin a nejvíce zdražila hlavně rajčata.

Právě rajská jablka Brazilci postupně škrtají ze svých jídelníčků. Podle statistik totiž zdražila typická ingredience brazilské kuchyně až o 150 procent. „Když jsem začala chodit na trh, měla jsem s sebou 50 realů, teď vozím kolem 150, ale více potravin domů nepřivezu,“ říká Brazilka Teresa Silvaová. 

Brazilským farmářům se vyplatí pěstovat na export

Za zdražením je podle zemědělců hned několik faktorů. Jedním z nich je špatné počasí i současný trend brazilského zemědělství: nahrazovat klasické plodiny výnosnými proexportními. Farmáři v blízkosti velkých měst se pak potýkají i s nedostatkem pracovníků. Lidi jim totiž stále častěji přetahují prosperující společnosti mající větší nabídku zaměstnání, které je mnohdy jednodušší a většinou v klimatizovaných prostorách. 

„Skutečný nedostatek pracovních sil znamenal velký pokles produktivity. To způsobilo růst cen nad úroveň, na kterou jsme byli zvyklí,“ dokládá pěstitel rajčat. Měsíční plat se v této oblasti pohybuje kolem 500 dolarů a to nikoho příliš neláká. Rostoucí ceny zeleniny a ovoce jsou však podle ekonomů alarmující a dotýkají se všech lidí napříč sociálními vrstvami. 

Příliš drahá brazilská rajčata (zdroj: ČT24)

Tatiana Pinheirová, ekonomka, Santander

„Růst cen potravin a celkové výdaje na domácnost se za posledních 12 měsíců zvýšily o 15 procent. To je hodně. Loni to bylo kolem 11 procent. Ceny komodit přitom klesají.“ 

Mnoho Brazilců přiznává, že jejich kupní síla je menší než v minulosti. Kvůli neúnosným cenám tak v nákupních košících nahrazují dražší zboží levnějšími variantami. Ekonomové ovšem varují, že to by se mohlo negativně promítnout do kondice tamní ekonomiky.   

Například v jihobrazilském São Paulu žije početná populace Italů, a tamní italské restaurace tak musí tradiční pokrmy s drahými rajčaty často mazat z jídelních lístků, jak uvedlo britské BBC.